Home Vijesti Lista za Rijeku na skupštini EFA-e u Lužicama

Lista za Rijeku na skupštini EFA-e u Lužicama

1745
0

European Free Alliance, europska politička stranka koja okuplja preko 40 regionalističkih, autonomističkih, independističkih i manjinskih političkih stranaka iz 17 zemalja Europske Unije održala je svoju godišnju generalnu skupštinu u mjestu Budysin/Bautzen u Lužicama (Njemačka). Domaćin skupa bila je Lužiska Alianca koja zastupa interese Lužičkih Srba želeći sačuvati njihovu kulturu i jezik te zaustaviti ekološku devastaciju regije izazvanu eksploatacijom otvorenih nalazišta ugljena. Listu za Rijeku na skupštini zastupa predsjednik stranke Danko Švorinić, a udrugu Slobodna Država Rijeka koja sudjeluje na skupštini EFA-ine fondacije Centre Maurits Coppieters (CMC) Igor Linardić.

EFA u posljednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju te je broj izabranih zastupnika u zemljama u kojima djeluju EFA stranke narastao sa 167 na 317. Broj europarlamentaraca se prošle godine povećao sa 7 na 12. Odlukom generalne skupštine u punopravno članstvo ove je godine primljen Bloc Nacionalista Valencia, a u status promatrača Pro-Lombardia Indipendenza, DEB Partisi (turska manjina u Grčkoj), Hungarian peoples party of Transylvania i Yorksire First. U pridruženo članstvo primljena je Democratic Party of Artsakh (DPA) iz Nagornog Karabaha.

Na skupštini je istaknut negativan europski politički diskurs kojim se princip supsidijarnosti zamjenjuje jačanjem zemalja članica EU. EFA će nastaviti s podupiranjem principa prava na samoopredijeljenje te zaštiti kultura i naroda EU u situaciji u kojoj Europska komisija ne poštuje do sada dosegnute standarde u zaštiti jezične raznolikosti, prava manjina i poštivanja demokratski izražene volje građana.

Skupština EFA je donijela oduku kojom se daje puna podrška procesu samoopredijeljenja o statusu Škotske, Katalonije i Baskije. Podržana je i inicijativa o formiranju regionalnog parlamenta Lužičkih Srba u Njemačkoj. Za domaćine sljedeće skupštine EFA-e 2016. godine kandidirani su Brno (Moravska) i Ajaccio (Korzika) o ćemu će odluku donijeti izvršni odbor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here