Home Vijesti Lista za Rijeku predstavila svoje adute: Blečić za gradonačelnika, Smešny zamjenik, Pešut...

Lista za Rijeku predstavila svoje adute: Blečić za gradonačelnika, Smešny zamjenik, Pešut nositelj liste za riječko GV

1756
0

Lista za Rijeku je jučer predstavila svoje izborne adute za lokalne izbore koji će se održati sredinom sljedeće godine. Kandidat za riječkog gradonačelnika biti će Predrag Blečić – Šavajinov koji dolazi dolazi iz poznate stare riječke obitelji. Radi se o poznatom riječkom gospodarstveniku s velikim radnim iskustvom u nizu poznatih riječkih i hrvatskih tvrtki poput 40 BOX Opatija, Brodokomerc Export-Import, SEAT Hrvatska, Osiguranje Merkur i Osiguranje Zagreb.

Upravo zbog toga, Blečić naglašava fokus svojih aktivnosti na razvoju malog i srednjeg poduzetništva u gradu koje je prema njemu danas u katastrofalnom stanju.
– Današnji gradski prihodi ni ne ovise od poduzetništva nego od najma gradskih prostora. To je glavni razlog zbog kojeg Grad Rijeku nije zainteresiran za stanje gospodarstva, a o kojem ovisi standard njegovih građana.
Blečić je posebno istaknuo kako je prošle godine iz grada Rijeke otišlo 800 privrednih subjekata, a grad je bio vjerovnik u 72% stečajnih postupaka i tako značajno doprinio gašenju mnogih poduzeća od 1990. do danas.
– Lista za Rijeku ima spreman gospodarski program pod nazivom ‘Autonomija, slobodna luka, ekonomski razvoj’ i niz mjera kojima ćemo nastojati vratiti Rijeku na mjesto koje joj pripada. Očekujem siguran ulazak u drugi krug izbora i izravan duel s aktualnim gradonačelnikom, tvrdi Blečić koji smatra kako se Lista za Rijeku već profilirala u vodeću gradsku regionalnu opciju.
– Mi smo glavna riječka regionalna opcija, a svi oni koji rade čudne kombinacije s SDP-ovim kobasicama zapravo izdaju regionalizam. Državotvorne opcije poput SDP-a i HDZ-a u Rijeci moraju biti korektiv nama, a ne mi njima, završio je Blečić.

Zamjenik će mu biti Aron Smešny iz udruge Slobodna Država Rijeka. Smešny je 2000. završio Fakultet matematičkih, fizikalnih i prirodnih znanosti Sveučilišta u Trstu, a trenutno radi u Medicinskoj školi u Rijeci kao profesor bilogije. Smešny je izrazio važnost jačanja međunarodnih veza Rijeke s okolnim zemljama poput Češke, Austrije, Italije i Mađarske te lobiranje za dovođenje što više poslovnih subjekata u naš grad.

Nositelj liste za gradsko vijeće grada Rijeke biti će predsjednik stranke Denis Pešut, jedan od osnivača Riječkog demokratskog saveza i udruge Slobodna Država Rijeka. Pešut je 1999. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci stekao zvanje diplomiranog sanitarnog inženjera, a nedavno se vratio iz Sjedinjenih Američkih Država gdje se usavršavao u sklopu Hubert H. Humphrey stipendije na Sveučilištu Cornell. Trenutno je zaposlen u Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Rijeka, Odsjek za mikrobiologiju okoliša. I Pešut se na početku osvrnuo na dijagnozu aktualnog stanja u gradu:
– Postojeća gradska vlast ne zaslužuje naše povjerenje prvenstveno zbog neefikasnosti preglomazne gradske uprave, izostanka značajnijih stranih ulaganja u zadnjih 17 godina, provincijalizacije riječke kulture i sporta te svođenja bogate riječke povijesti na samo zadnjih 60 godina. Glavni problem aktualne garniture je u izostanku vizije koje se svode samo na izborne mandate. Mi imamo viziju grada za sljedećeih stotinu godina, a predstavit ćemo je javnosti kroz naše programe pod nazivom Riječki identitet, Kvarnerska metropola i ekonomski program.
Pešut je uvjeren kako će Lista za Rijeku nakon izbora biti unutar 3 stranke s najviše vijećnika u gradskom vijeću, a veliki adut uoči sljedećih izbora vidi i u primitku Liste za Rijeku u European Free Alliance na proljeće sljedeće godine u Barceloni
– Činjenica kako su u pravilu najuspješnije evropske regije one u kojima su na vlasti regionalci i lokalne stranke, zaključio je Pešut i pozvao Riječane da odbiju koncept ‘glave u Zagrebu, a repovi po provinciji’ koji im nude dvije najveće hrvatske stranke. (rd; foto: novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here