Home Mozaik Ljubavna stolica kralja Edwarda VII izazvala veliku pozornost: “Bio je čovjek golemog...

Ljubavna stolica kralja Edwarda VII izazvala veliku pozornost: “Bio je čovjek golemog seksualnog apetita.”

154
0
Messenger creation d54db6de b7cd 4320 a3af aad224f07025
Messenger creation d54db6de b7cd 4320 a3af aad224f07025

Veliku pozornost izazvalo je ljubavno sjedište kralja Edwarda VII (1841.-1910.), koje se čuva u poznatom pariškom bordelu Le Chabanais.

Stolac je zapravo postojao i omogućio mu je da opslužuje dva partnera odjednom. Kolumnistica iNewsa Kate Lister svojedobno je objavila slike ove stolice za uživanje playboy princa i pokrenula pravu lavinu na mrežama.

Tko je bio Edvard Razmetni?

Edward VII, također poznat kao “Dirty Bertie” i “Edward Caresser”, bio je čovjek golemog seksualnog apetita. Njegova majka, kraljica Viktorija, nadala se da će Bertie krenuti stopama svog oca, princa Alberta, i izrasti u čovjeka postojanog morala. Međutim, to se nije dogodilo.

Dok je služio u Irskoj u britanskoj vojsci, prijatelji su prošvercali glumicu Nellie Clifton u ruke tada 19-godišnjeg Edwarda, kako bi ga oslobodili nevinosti. Ubrzo se vratila roditeljima, a zabrinuti Albert poveo je sina u dugu šetnju po kiši kako bi razgovarali o tome što se dogodilo. Ubrzo nakon toga, Albert je umro, a kraljica Viktorija je okrivila smrt za Bertiejev stres.

Želeći spriječiti povredu seksualne pristojnosti, Victoria se pobrinula da Bertieja brzo vjenčaju s lijepom princezom Alexandrom od Danske. Možda nikada nije ušla u Bertiejevo ljubavno sjedište, ali uspjela mu je roditi petero djece.

Unatoč tome, brak ga nije ukrotio, samo se zagrijao i tako našao vremena za diskretne susrete sa Sarah Bernhardt, Lady Randolph Churchill, Mary Cornwallis-West, Daisyville, groficom od Warwicka, Alice Keppel, Agnes Keyser, Lily Langtray, Lady Susan Vane-Tempest, Mademoiselle La Goulet, La Belle Otero, Hortense Schneider, i naravno, nebrojene dame koje služe aristokraciji u bordelima diljem Europe.

Kad je kurtizana La Barucci predstavljena Bertieju, odmah je bacila haljinu na pod i izložila se njegovoj požudi.

“Pokazala sam mu najbolje što imam i to besplatno” – rekla je kad su je zbog toga osudili.

Priča kaže da se princ požalio glumici Lily Langtra da je potrošio dovoljno na nju da “sagradi bojni brod”, na što mu je ona uzvratila: “potrošila si dovoljno da plutaš u meni”.

Bertie je imao 60 godina kada je 1901. godine preuzeo prijestolje, no i na krunidbi su “King’s Ladies in Particular” imale svoje mjesto u Westminsterskoj opatiji.

Povjesničarka Catherine Arnold objavila je detaljno istraživanje Bertiejeva ljubavnog života nakon posjeta glazbenoj dvorani Moulin Rouge, gdje je bio poznat kao “Kingy”. Plesačica La Goule često mu je s pozornice vikala: “zdravo, Wells! Hoćeš li platiti moj šampanjac?”

Međutim, čini se da su mnoge žene platile popriličnu cijenu za petljanje s njim. Čini se da je Bertie imao posebnu “mjeru” udanih žena i često je birao ljubavnice među suprugama svog intimnog kruga prijatelja, koji su smatrali svojom dužnošću prema kralju da na to zažmire. Nažalost, to nije bio slučaj s Lady Harriet Mordaunt, čiji je suprug Sir Charles Mordaunt imenovao princa kao jednog od ljubavnika svoje supruge u papirima za razvod, zbog čega se morao pojaviti na sudu.

Nakon rođenja kćeri, lady Harriet priznala je mužu da dijete nije njegovo i da je “bila vrlo zla”. Priznala je da je imala afere s lordom Coleom, sir Frederickom Johnstoneom, princem od Walesa i drugima. Princ je, s druge strane, pod zakletvom tvrdio da nikada nisu imali ljubavnu vezu, ali kada je lord Cole priznao preljub s Harriet (koju je Bertie vjerojatno podmitila), razvod je odobren. Razočarana i razvedena u dobi od 28 godina, Harriet je proglašena ludom i provela je ostatak života u azilu; kao kolateralna šteta požudama moćnog princa od Walesa.

Da je princ danas živ, paparazzi, društvene mreže i zaštitnici monarhije prilično bi mu zagorčali život kad bi se prepustio razvratu na koji je navikao. Bertiejeva ljubav prema ženama bila je stalna glavobolja kraljevske obitelji, posebice njegove majke, koja ga je smatrala krajnje nepouzdanim i stoga mu ograničavala kraljevske odgovornosti. I što je kraljica Viktorija bila neumoljivija, Bertie je postajao ekstravagantniji u potrazi za užitkom, što dokazuje njegovo ljubavno sjedište.

The King of England’s “Seat of Love”. The design was commissioned by Edward VII, later King of England, during his youthful escapades in Paris and held at the infamous Parisian bordello Le Chabanis for his own personal use. [849×629]
byu/DominicBlackwell inArtefactPorn

Playboy princa je vrlo lako romantizirati i suosjećati s njegovim porokom, no vrijedi se prisjetiti da je imao ogromnu moć, te da je itekako zlostavljao žene kako bi se zadovoljio.

No jedno je sigurno, što god mislili o njegovim podvizima, vrijednost njegove ljubavne sjedalice ne leži samo u njezinom delikatnom dizajnu – na Twitteru je izbila žestoka rasprava o njegovim mogućnostima više od stotinu godina nakon što je u upotrebi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here