Home Mozaik Ljubljansko Delo: Hrvatski virus trajna-nina-armageddon-nona

Ljubljansko Delo: Hrvatski virus trajna-nina-armageddon-nona

2124
0
02.02.2023., Zagreb- Rock sastav iz Rijeke Let 3.

Riječki bend već tri desetljeća slovi po svojim provokativnim akcijama, a u svibnju će nastupati i pred Europom, piše ljubljansko Delo

Kad je Let 3, grupa riječkih majstora post-rock i post-punk performansa, priredila još jednu neponovljivu provokaciju u Opatiji pred tisućama televizijskih gledatelja s pjesmom Mama ŠČ! i na opće iznenađenje pobijedio, digla se prava medijska bura.

Dok nam je u nešto više od dva tjedna nakon Dore zarazni refren pjesme Trajna-nina-armagedon-nona ušao u uši poput virusa, pjevamo je pod tušem, pjevaju je djeca u vrtiću, tinejdžeri na tulumima, bake i djedova, hrvatska javnost podijeljena. Je li primjereno da ih u Liverpoolu predstavljaju našminkani, polugoli, dlakavi i brkati tipovi, u uniformama, kojima iz guzice viri kitica ruža? Je li pjesma previše eksplicitno politička? Hoće li ih organizatori diskvalificirati?

U anketama se Hrvati izjašnjavaju za i protiv, YouTuberi i fanovi Eurovizije veselo analiziraju pjesmu, na kladionicama za pjesmu Eurovizije kompozicija jednom iznenađujuće visoko, pa opet sklizne, opet se penje. Vodeći hrvatski intelektualci natječu se tko će se više zauzeti za njih. “Smirite se s tom prokletom političkom korektnošću i pustite Let 3 na Eurosong”, poručio je Hrvoje Cvijanović, profesor s Fakulteta političkih znanosti. Trijumf Leta 3 na Dori nije samo veliki iskorak za ovaj festival, nego i kulturno-civilizacijski iskorak za Hrvatsku, piše u Jutarnjem listu Aleksandar Dragaš, a Ante Tomić svoj komentar zaključuje riječima: “Mama ŠČ je izvrstan glazbeni izbor za smak svijeta, u trenutku kada onaj mali psihopata šalje nuklearni rat u naše susjedstvo.”

Let 3 koji su već tri desetljeća poznati po svojim provokativnim akcijama, ovoga puta odlučili su ih izvesti na velikoj pozornici, pred najširom publikom. Zašto? Jer kad god pokažeš guzicu, uspiješ ljude izbaciti iz zone komfora, malo ih prodrmati, probuditi. Tako im je lakše prenijeti poruku, rekli su Damir Martinović – Mrle i Zoran Prodanović – Prlja s kojima smo jučer razgovarali u prostorijama izdavačke kuće Dallas.

No, u stvarnosti, provokacija se uglavnom rađa u našim glavama, kada pokušavamo dešifrirati njihove poruke, kaže Miljenko Jergović. Je li ovo stvarno pjesma o Putinu i Majci Rusiji? Svaki pokušaj tumačenja onoga o čemu govori Mama ŠČ! je pogrešan, smatra Jergović, jer je u slučaju grupe Let 3, kao i u slučaju većine pravih pjesnika nadrealizma, pogrešno tumačiti bilo što. “Pjesma takva kakva jest ‘oslobođena je kontrole razuma’, ‘izvan estetskih i moralnih preokupacija’, i što god pokušate reći o njoj bit će zapravo vaša osobna ispovijest.”

A ipak će se vjerojatno trebati prilagoditi nastup u Liverpoolu. Doista, organizatori BBC-ja jasni su u svojim ograničenjima: “Pjesma Eurovizije (ESC) najgledaniji je obiteljski zabavni show, a EBU očekuje da umjetnici i izaslanstva toga budu svjesni kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualnih konotacija i provokativnost.” Pravila također zabranjuju svaku političku izjavu. – Ne znam hoću li se morati prilagoditi – stojički kaže Prlja dok nepomično izraz lica ispod kapuljače uniforme pozira našem fotografu. “Možda ćemo napraviti neki stvarno potreban kompromis, ali možemo reći da ćemo sigurno ostati Let 3.”

Ukratko, Mrle i Prlja priznaju da ih inspirira teatar apsurda Eugenea Ionesca, također Becketta, ima tu malo i Montyja Pythona. Sve u znaku provokacije, od pjesama – akcija poput Droge, Kurcem u čelo, Riječke pičke, do albuma Angela Merkel sere iz 2016., nakon kojeg je uslijedio četverometarski zlatni kip Angele Merkel, koji ispunjava veliku potrebu, baš kao i nastup 2000. godine kojim su skrenuli pozornost na stanje u hrvatskoj glazbi, kolektivnim samoubojstvom strijeljanjem na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Prisjetimo se kako su se na slovenskoj nacionalnoj televiziji pojavili samo s psećom brnjicom na penisu ili kako su u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2 na HTV-u Mrle i Prlja pucali čepove iz stražnjice. A ako ih je Jergović već usporedio s nadrealistima, iako su još bliži dadaistima, protiv čega se zapravo bore? Protiv svega, protiv kapitalizma, protiv vjere, totalitarizama svih vrsta, protiv konzumerizma koji je, kako kaže Prlja, jedan od najtvrdokornijih neprijatelja koji trenutno vladaju svijetom. „Zato je naš festival Antivalentinovo usmjeren protiv ovog potrošačkog ludila koje je čak i ljubav pretvorilo u proizvod. I zato s našim ŠČ-om uglavnom širimo ljubav.”

Previous articleTeški debakl Hajduka protiv Lokomotive, ovo je četvrti poraz pod vodstvom Ivana Leke
Next articlePogledajte scene nakon utakmice: Torcida šutjela, igrači stajali na centru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here