Home Biznis LNG terminal u Omišlju na popisu prioriteta EU

LNG terminal u Omišlju na popisu prioriteta EU

1792
0

lng4Nekoliko infrastrukturnih energetskih projekata u Hrvatskoj nalazi se na popisu od 250 prioritetnih projekata od zajedničkog europskog interesa koje je u ponedjeljak objavila Europske komisija i koji će moći računati na sredstva iz novog Instrumenta za povezivanje Europe za koji je u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju namijenjeno 5,85 milijardi eura.

Na popisu je i LNG terminal na Krku i izgradnja novih, dogradnja i proširenje postojećih plinovoda ukupne dužine od 308 kilometara. Riječ je o plinovodu koji bi trebao povezati LNG terminal na Krku s postojećim plinovodima s odvojcima prema Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, što bi se trebalo realizirati do 2017. Na popisu je i dogradnja i povećenje kapaciteta JANAF-a. Realizaciju projekta Komisija predviđa u razdoblju od 2017-2020.

Projekti od zajedničkog interesa imat će pogodnosti ubrzanog izdavanja dozvola i poboljšanih regulatornih uvjeta i moći će računati na potporu iz Instrumenta za povezivanje Europe, novog fonda koji će u razdoblju od 2014-2020. imati na raspolaganju 5,85 milijardi eura. Uvrštavanjem na Komisijin popis ti projekti moći će se brže provesti, a postat će zanimljviji investitorima, kako privatnim tako u javnim.

Uvjet za uvrštavanje na popis je da barem dvije države članice imaju značajnu korist od projekta.

‘Moramo se pobrinuti da naša ograničena financijska sredstva troše razumno te da je europski novac namijenjen nečemu što europskim potrošačima donosi najveću korist. Nadamo se da ćemo ovim popisom enertetskih infrastrukturnih projekata i njihovim popratnim pogodnostima privuči više ulagača’, izjavio je povjerenik za energetiku Guenther Oettinger.

Na popisu se nalazi oko 140 projekta u području prijenosa električne energije i njezinog skladištenja oko 100 projekata u području prijenosa plina, skladištenja i ukapljenog prirodnog plina te nekoliko projekta u vezi s naftom i pametnim mrežama.

Previous articleKomadina o imenovanju rođakinje i uhljebljivanju stranačkog kadra
Next articleNovi pad cijena goriva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here