Home Vijesti Lučin za okončanje blokade, članovi Studentskog zbora trgali plakate Nezavisne studentske inicijative

Lučin za okončanje blokade, članovi Studentskog zbora trgali plakate Nezavisne studentske inicijative

1271
1

Dana 29. travnja održana je 8. sjednica Plenuma Nezavisne inicijative studenata za pravo na besplatno obrazovanje Rijeka. Započeta je iznošenjem aktivnosti koje su se odvijale na području Filozofskog fakulteta unutar posljednjih 24 sati, stoji u najnovijem priopćenju Nezavisne inicijative studenata.
– Kao i proteklih 7 dana, održavala su se predavanja, radionice, yoga itd. Prethodno današnjem izglasavanju blokade, uslijedilo je čitanje odluka sa sjednice Rektorskog zbora. Pojašnjenje iznesenih stavova pružio je rektor Pero Lučin, koji je i sam prisustvovao večerašnjem Plenumu – u ovome slučaju u ulozi građanina. Kao takav, stao je uz ideju reforme školstva, upućujući da se na tome radi već posljednjih 5 godina. Međutim, izrazio je neslaganje s metodom koju je izabrala Nezavisna studentska inicijativa, smatrajući da se blokadom nastave neće ništa konkretno riješiti. Na Plenumu mu je postavljeno niz raznovrsnih pitanja, pri čem je jedno od njih uvjetovano ishodima prošlogodišnjeg svibanjskog prosvjeda. Naime, iskustveno potkovani ondašnjim izjalovljenim i nerealiziranim dijalozima s javnošću i Ministarstvom za obrazovanje i šport, studenti prilaze Lučinu s krajnje legitimnom dvojbom: „Tko nam pak garantira da će završetkom blokade naši zahtjevi biti ispunjeni?“ Iako završetkom razgovora nismo dobili nikakav decidirani odgovor, još jednom smo pozvani na razradu potencijalnih metodologija koje bi omogućile ostvarivanje zajedničkih željenih ciljeva. Nekoliko trenutaka nakon, većinski je izglasan nastavak blokade riječkog Filozofskog fakulteta.

Studenti u svom priopćenju tvrde i kako su članovi sveučilišnog Studentskog zbora jučer tjerali ljude s prostora Fakulteta, ujedno trgajući postavljene prosvjedne plakate.
– Govoreći o sveučilišnom Studentskom zboru, i sami smo bili svjedocima nedosljednosti pojedinih im predstavnika. Naime, posjedujemo dokumentirani susret s predsjednikom sveučilišnog Studentskog zbora, Tomislavom Čengićem, u kojem isti tvrdi kako će na pojedina pitanja odgovoriti na Plenumu. Međutim, unatoč njegovu kratkom tamošnjem prisustvu, odbio je uključenje u ikakav vid plenumskog dijaloga, time gazeći preko ranije pruženog obećanja, poručuju studenti.

Najnoviji press info studenti završavaju obaviješću o emisiji Skip koja se održava na Svid radiju četvrtkom u 19:30, koja će iznijeti događanja iz proteklih 8 dana riječkoga Filozofskog fakulteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here