Home Biznis Luksuzni nautički turizam kao jedan od recepata za budućnost

Luksuzni nautički turizam kao jedan od recepata za budućnost

278
0
ZADAR, 27. 09. 2022. - Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji. Providurova palaca. SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U Zadru je održana konferencija u organizaciji ACI-ja i Novog lista, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na kojoj sučelni ljudihrvatskog turizma i nautičkog te pomorskog sektora govorili o razvoju luksuznog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji. O velikom potencijalu Zadarske županije govorili su Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i razvitka, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., i Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar.

Nautički turizam, jedna je od okosnica turizma na Jadranu, sve njegove prednosti vidjeli smo upravo i tijekom pandemije kad je predvodio cijeli turistički sektor prema oporavku. Od svojih početaka do danas kontinuirano se razvija i raste, a jedan od najbrže rastućih i najpotentnijih segmenata svakako je luksuzni nautički turizam. Ta vrsta turizma podrazumijeva znatna ulaganja, visoku razinu ponude i usluge, ali donosi i goste veće platežne moći, a upravo su to bile teme današnje konferencije.

„Luke su vrata u svijet, pokretač gospodarskog razvoja i važan oslonac prometnoj povezanosti, nezaobilazan je njihov doprinos nautici, koja kontinuirano bilježi sve bolje rezultate. To najbolje zna i naš nacionalni lanac marina – ACI, koji upravlja s 22 marine od Umaga do Dubrovnika, a trenutno se priprema i gradnja 23. marine u Porto Barošu u Rijeci. ACI na području Zadarske županije upravlja marinom Šimuni na Pagu. Iznos koji je ACI uložio u svoje marine, samo protekle godine, iznosi gotovo 44 milijuna kuna. Upravo ova kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, ali i u cjelokupnu ponudu, uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, daju ove izvrsne rezultate i postavljaju nautiku na poziciju jednog od vodećih sektora u cjelokupnim turističkim rezultatima“, izjavio jepotpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Župan Božidar Longin zadarsko je priobalje ocijenio jednim od najvažnijih i najvrjednijih resursa kojima županija raspolaže. No, skrenuo je pozornost i na održivost, naime priobalje predstavlja i osjetljiv ekosustav koji moramo štititi i čuvati, dok je gradonačelnik Branko Dukić istaknuo da treba stvoriti preduvjete te više nego ikad razmišljati o lokalnom stanovništvu, s obzirom na velik broj gostiju i gužve tijekom sezone.
Zadar je idealna destinacija za razvoj luksuznog nautičkog turizma. Štoviše, predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić,kazao je da iza svake luksuzne marine mora stajati i destinacija koja je privlačna klijenteli veće platežne moći i većih zahtjeva, a Zadar je sigurno jedna od tih destinacija.U Zadru može i treba postojati luksuzna marina, jer je ponudau gradu i okolici komplementarna s takvim tipom marine, i obrnuto.
Razvoj nautike posljednjih godina definirao je novi smjer kojim treba ići, a svi su se prisutni složili jedra i dalje usmjeravati upravo u tom pravcu, prema nautičkom turizmu na još višem nivou, ali u sinergiji s ostalim sadržajima i turističkom ponudom koju grad već ima.

Previous articleTrostruka svjetska prvakinja prodaje 18+ fotografije da zaradi za nastup na ZOI-ju (FOTO)
Next articleObjavljen video s koncerta proslave aneksije: Rusi su zapjevali TikTok hit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here