Home Vijesti Macron ima novi prijedlog: Predložio stvaranje nove Europske zajednice!

Macron ima novi prijedlog: Predložio stvaranje nove Europske zajednice!

261
0

Francuski predsjednik Emanuel Macron rekao je danas da bi mogla proći desetljeća prije nego što Ukrajina postane punopravna članica Europske unije i predložio formiranje nove političke organizacije koja bi okupila zemlje kontinenta koje dijele vrijednosti EU-a, ali nisu dio bloka.

“Dobro je poznato da bi proces dopuštanja (Ukrajini) pridruživanja trajao nekoliko godina, zapravo vjerojatno nekoliko desetljeća”, rekao je Macron u govoru na Dan Europe u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Nakon objave Europske komisije rekao je da u lipnju planira dati prvo mišljenje o ukrajinskom zahtjevu za članstvom u Uniji.

Istočnoeuropske zemlje podupiru ubrzanje članstva Ukrajine, ali dužnosnici EU-a naglasili su da bi proces mogao potrajati godinama zbog nadolazećih reformi koje se još trebaju provesti kako bi ratom razorena zemlja mogla ispuniti kriterije EU.

Macron je rekao da bi ubrzanje postupka za Ukrajinu dovelo do snižavanja standarda, ideju koju je odbacio.

“Europska unija, s obzirom na njezinu razinu integracije i ambicije, ne može biti jedini način za strukturiranje europskog kontinenta u kratkom roku”, rekao je Macron.

Umjesto snižavanja strogih standarda pridruživanja, Macron je predložio stvaranje paralelnog entiteta, “Europske političke zajednice”, koja bi se mogla svidjeti “zemljama koje teže ili napuštaju EU”, poput Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ova nova europska organizacija omogućila bi demokratskim europskim nacijama koje se pridržavaju naših temeljnih vrijednosti da pronađu novi prostor za političku suradnju, sigurnost, energetsku suradnju, transport, ulaganja, infrastrukturu, kretanje ljudi”, rekao je Macron.

Zemlje EU ujedinjene su u podršci ukrajinskom otporu ruskoj invaziji i usvajanju sankcija protiv Moskve bez presedana od početka rata 24. veljače. No, čelnici država članica podijeljeni su oko toga koliko brzo Bruxelles može prihvatiti Ukrajinu kao članicu ili koliko brzo blok može prekinuti energetske veze s Moskvom.

Previous articleNajnoviji znakovi da je Putinu narušeno zdravlje: Pogledajte kako šepa na Crvenom trgu i grije noge pokrivačem. (VIDEO)
Next articleUvođenje eura, ima li mjesta za paniku?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here