Home Vijesti Mađarski mediji o riječkoj zastavi: Lijeva većina zaobišla Zagreb trikom

Mađarski mediji o riječkoj zastavi: Lijeva većina zaobišla Zagreb trikom

4689
3

Iako hrvatsko Ministarstvo uprave i dalje ne dopušta lučkom gradu trobojnicu kakvu je koristila i u mađarsko vrijeme, ljevičarska većina je zaobišla Zagreb trikom, piše Péter Techet za mađarski portal Azonnali.

Kao što je poznato, hrvatski lučki grad Rijeka dugo se bori da trenutno jednobojnu (svijetloplavu) zastavu zamijeni bordo-žuto-plavom-trobojnicom koju je grad dobio u mađarsko doba. Ovom zastavom možete izraziti povijest grada i kroz njega njegovu posebnu situaciju unutar Hrvatske. Čak i ako je velik dio nekadašnjeg multikulturalnog grada sada nestao, ljevičarska koalicija koja upravlja gradom smatra da je važno to zapamtiti – za razliku od hrvatskog nacionalizma.

No, kako lokalne zastave u Hrvatskoj mora odobriti zagrebačko Ministarstvo unutarnjih poslova, pokušaj je propao, Zagreb je stalno blokira s tvrdnjom da samo državna zastava može biti trobojnica. Također je tvrdio da je zastava koju želi lijeva gradska uprava simbol iredente. Uostalom, bila je to zastava grada u talijansko vrijeme, a do danas ga koriste esuli koji žive uglavnom u rimskom okrugu Laurentina.

Međutim, argument je povijesno pogrešan: s jedne strane, zastava datira još iz mađarskih vremena, a ne talijanskih fašista. S druge strane, bio je simbol autonomije Rijeke, čiji je i dalje najjači zagovornik lokalna autonomne stranka Lista za Rijeku – koji se suprotstavljao ne samo hrvatskom nacionalizmu, već i talijanskom iredentizmu.

Unatoč činjenici da je 2018. godine zagrebački Upravni sud presudio da je zabrana Ministarstva unutarnjih poslova nezakonita, hrvatsko Ministarstvo uprave to nije dopustilo: ponovno je odgovorilo na lokalni zahtjev. Socijaldemokratski gradonačelnik Vojko Obersnel na to je je reagirao sa argumentom da se zastava iz 1870. zabranjuje dok se ustaški simboli (čak i pozdrav Za dom spremni) slobodno koriste.

Na kraju se grad okrenuo drugom rješenju. Uvodi zastavu ne kao službenu, već kao svečanu! A budući da ta pravna kategorija nije predviđena zakonom, ne treba joj ni dozvola iz Zagreba. Ali od sada i ta zastava može vijoriti – kao svečana – na zgradama lokalne administracije.

Spomenuta autonomna stranka dostavila je prijedlog, o kojem je u četvrtak glasala ljevičarska većina u gradskom vijeću.

Predstavnici HDZ-ovog desnog centra glasali su protiv zastave iz mađarskih vremena. Također, frakcija HDZ-ovih disidenata Bura i lokalni predstavnik klerikalno-neoliberalne stranke Most bili su protiv dok je predstavnik radikalne ljevice Akcije mladih (AM) bio suzdržan.

3 COMMENTS

  1. Vrlo je kompromitirajuća! Rijeka nije ustaška ali je važan grad u domovini Hrvatskoj. Oni koji ovu zastavu potiču mogu bit neznalice i mislit da rade dobro ali u biti su izdajnici domovine. Paše im Ugarska i “Riječka krpica”. Ovo nije bezazleno. Talijanci su im nedavno izvisili zastavu. Nisu ih uhvatili i polomili!

  2. Današnja Rijeka je potpuno drugi grad od onoga cija je ovo bila zastava tako da ovo jednostavno nema smisla .
    Postoje daleko bolji nacini da se sačuva povjest pojedinih djelova grada od ovog nasilnog i besmislenog trazenja identiteta u povjesnim bespucima .
    Simboli cijeloga grada poput njegove zastave moraju biti aktualni u svim vremenima a ne samo nekog njegovog dijela u davno proslim vremenima .
    Inače protiv bela Fiume nemam bas nista i volio bih vidjeti njeno ime na provi i krmi obnovljenoga Galeba kao industrijskoj bastini toga doba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here