Home Vijesti Majka htjela curicu s Downom upisati u vrtić: “Ravnateljica me pitala jel...

Majka htjela curicu s Downom upisati u vrtić: “Ravnateljica me pitala jel mi sila”

312
0

Dječji vrtić Bambi u Sunji kod Siska već drugu godinu zaredom ne želi upisati dijete s teškoćama u razvoju, tvrdi majka djeteta. Riječ je o petogodišnjoj djevojčici s Downovim sindromom čijoj majci su prošle godine, kada dijete nije uspjela upisati u vrtić, obećali da se strpi do iduće godine te joj garantirali da će tada sve biti u redu.

Razgovarali smo s majkom djevojčice Dijanom Čorak, koja nam je ispričala što se događalo u protekle dvije godine. Kaže da je prošle godine dobila odbijenicu jer nema mjesta, ali i obećanje da će iduće godine osloboditi mjesto za njeno dijete. Prošla je godina, a njeno dijete je opet odbijeno.

“Prošle godine smo podnijeli zahtjev za upis djeteta u Dječji vrtić Bambi u Sunji. Dobili smo odbijenicu jer su nam rekli da nema mjesta, da nema osobe koja bi radila s djetetom s teškoćama u razvoju. Raspisivali su i natječaje, ali se nitko na njih nije javio. Oprostite, ali to nije moj problem, moje dijete i dalje nije primljeno u vrtić, a iduće godine je predškolac”, kazala je majka petogodišnje djevojčice za Index.

Najviše ju je šokiralo pitanje ravnateljice vrtića kada je prvi put pokušala upisati dijete.

“Ravnateljica mi je rekla – ‘jel tebi sila upisati dijete u vrtić?’ Nisam mogla vjerovati. Rečeno mi je da se strpim, da će se dogodine osloboditi mjesto, da će dijete biti primljeno. Ove godine sam opet prijavila kćer, ali su mi rekli da nema mjesta, da za nju nema grupe”, govori nam majka.

Rekla nam je da se obratila za pomoć načelniku Općine Sunja kao osnivaču vrtića, Grgi Dragičeviću, koji joj je rekao da joj “ne može pomoći te da se mora boriti jer je to njeno pravo”.

“Načelnik Sunje mi je rekao da je u kontaktu s ravnateljicom, ali da ne može ništa jer ona tvrdi da sve radi po zakonu. Rekao mi je da se borim jer je to moje pravo. Da stvar bude gora, ove godine kad sam je pokušala upisati, uskratili su joj bodove za teškoće u razvoju. Žalila sam se i to su nakon žalbe vratili, ali svejedno sam dobila odbijenicu s objašnjenjem da ove godine nisu upisali nijedno dijete starije dobi, već da je natječaj išao samo za jasličku dob”, govori nam Čorak.

Kako nije uspjela u Sunji, pokušala je svoju djevojčicu upisati u vrtić u Sisku. No i tamo je naišla na probleme.

“Prijavila sam dijete za dva vrtića u Sisku, ali ni tamo nisam uspjela jer ne smijem dijete upisati u vrtić koji nije na području prebivališta djeteta. Čak mi je i načelnik Sunje obećao da će sufinancirati put do Siska i pomoći oko toga, ali zbog pravilnika o upisu nisam mogla”, kaže nam Čorak.

Kaže da ju je razočarala ravnateljica vrtića u Sunji, koja se poziva na Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe. Riječ je o standardu kojim se utvrđuju uvjeti kojih se vrtići moraju držati ako žele raditi. Jedan od uvjeta je i određen broj djece po skupini.

“Ravnateljica se stalno poziva na taj DPS, a mogu vam reći da broj djece po skupinama u vrtiću u Sunji prelazi i za duplo. Isto tako, rekla mi je da ako oslobodi mjesto za moje dijete s teškoćama u razvoju, to znači da automatski otpadaju četiri mjesta”, govori nam.

“Bila sam i na jednom Vijeću općine, gdje je jedan vijećnik predložio da se predškolce prebaci u školu i tako oslobode mjesta za drugu djecu u vrtiću, ali je pritom izrekao nešto što me šokiralo. Rekao je: ‘Ajmo napraviti jednu grupu za takvu djecu.’ Strašno, vjerojatno nije ni svjestan da je to što je rekao izravna diskriminacija”, priča nam Čorak.

Udruga sjena: U Ministarstvu su nam rekli da oni tu “mogu nešto napraviti, ali ne mogu ništa napraviti”
Sa slučajem u Sunji upoznata je i Suzana Rešetar, predsjednica Udruge sjena, koja pomaže roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

“Upoznata sam sa slučajem u Sunji i to je strašno. Iznijeli smo to na Ministarstvu znanosti i obrazovanja i znate što su nam rekli? Rekli su nam da trebamo prijavljivati takve ekstremne slučajeve, tužiti ih i pisati o tome. Rekli su nam da su oni tu tek posrednici, da ‘mogu nešto napraviti, ali ne mogu ništa napraviti’. Također su nam rekli da je to kompliciran slučaj i neka se majka djeteta strpi.”

Previous articleBivši zapovjednik NATO-a: ‘Ukrajina jednim udarom može nanijeti razoran udarac Kremlju‘
Next articleŠto se događa u Omišlju?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here