Home Vijesti Majka zbog smrti djeteta dobila 3 godine zatvora

Majka zbog smrti djeteta dobila 3 godine zatvora

278
0

Nemili se događaj zbio 18.kolovoza 2006. godine kada je Manuela malu Laru i 3-godišnjeg sina Andriju ostavila same u stanu u Gupčevoj ulici u Rijeci i otišla u dućan. Andriju su iz plamtećeg stana u posljednji čas spasila trojica hrabrih građana, ali je nažalost Lara smrtno stradala. Tužiteljstvo tvrdi da je majka već tijekom tri dana u kolovozu djecu više puta dnevno ostavljala samu u stanu. Uz to Manuela je osumnjičena i za zanemarivanje i zlostavljenje djece, odnosno da je ugrozila njihovo zdravlje i razvitak jer nije vodila brigu o osnovnim životnim uvjetima stanovanja.

Na Općinskome sudu u Rijeci u ponedjeljak je izrečena nepravomoćna presuda od 3 godine zatvora Riječanki Manueli Barković-Prosen (24) koja je proglašena krivom da je iz nehata prouzrokovala smrt svoje dvogodišnje kćerke koja je prije dvije godine izgorjela u požaru stana u središtu Rijeke.

Ova presuda riječkoga suda jedna od rijetkih “javnih” presuda nekoj majci za smrt djeteta, ali je ovaj slučaj od samog početka izazvao pažnju javnosti. Sasvim je sigurno da to nije prva i jedina presuda nekoj majci, no takvi su postupci najčešće izvan pažnje medija pa je teško procjenjivati visnu i težinu ove kazne.

Sutkinja Sandra Juranović izuzetno je dobra sutkinja koja dugi niz godina na riječkom sudu uspješno obavlja inače izuzetno težak posao suca za mladež i do sada se pokazala pravednom. Konačnu riječ o njenoj odluci donijet će drugostupanjski sud iako će svatko od nas usprkos tome imati svoje mišljenje o tome je li majka pravično kažnjena ili ne.

Cijeli je predmet inače izuzetno kompleksan i životno i pravno jer se Manuela teretila ne samo za nehatnu smrt, već i za tri kaznena djela zanemarivanja djece pa je 3 godine zatvora jedinstvena kzana za ukupno četiri djela.

– Slažem se da je to minimalna kazna, ali se moglo naći prostora za blažu, uvjetnu presudu – rekla nam je jučer odvjetnica Dijana Milin koja je zastupala Manuelu i najavila podnošenje žalbe.

Objasnila nam je kako se tijekom postupka doznalo sve što je uzrokovalo tragediju i kako je majka tražila pomoć nadležnih, ali ju nije dobila sve dok se nije dogodila tragedija. Sada uredno brine o svom četvrtom djetetu i svi je hvale, dakle problem nije bio u njoj.

– Ona je izrazila žaljenje i plakala je pri iznošenju obrane – objašnjavala nam je Milin. Ulazeći dublje u predmet može se zaključiti da je smrt nesretne Lare splet nesretnih okolnosti, životnih uvjeta i inertnosti sustava, a ne samo nebrige i nesmotrenosti majke. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here