Home Kolumne Bradarić: Majmunska posla u Hrvata!

Bradarić: Majmunska posla u Hrvata!

2092
0
Piše: Boris Bradarić, Ilustracija: LPR

Pročitao sam cijelu objavu vlasnika Three Monkeys i to mi se više čini kao post očajnika. Ako analiziramo samo prvu rečenicu: “Povodom nagrade koju nam je uručio nas premijer jer smo bili vrlo disciplinirani i dobri, a ta nagrada je da caffe barovi od ponedjeljka mogu prodavati kavu za van (do sada su mogle pumpe, frizerski saloni, kiosci itd) imamo zamolbu za sve članove, glasače i simpatizere hdza. Kao krajnji cin poniženja što smo doživjeli od vas, naše vlade i vašeg premijera molimo vas (ne zaslužujete veliko) da ne dolazite u naš bar jer ovdje niste dobro došli.”
Iz ovoga mogu samo zaključiti da je premijer od ponedjeljka dopustio otvaranje kafića onda bi svi članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a bili dobrodošli u njegovom kafiću? Prema tome povod njegovom postu je zadržavanje mjera, jer se vlasnik kafića ne slaže s Premijerom, Stožerom i Znanstvenim savjetom oko mjera vezanih za kafiće. Premijer i Stožer svoje odluke sada temelje na savjetima Znanstvenog savjeta za razliku od odluka koje smo imali za prošlu turističku sezonu. Tada smo samo s preporukama i nikakvim kontrolama prepustili sektoru da radi po svome i dogurali do 6.000 mrtvih i u zadnji čas izbjegli pucanje bolničkih kapaciteta.
Na žalost moram se ponovo dotaknuti profesora Lauca jer je i on ovdje jedan od bukača. On vjeruje da će od 1. ožujka biti otvorene terase restorana i kafića i da će se ukinuti neke druge restrikcije, primjerice vezane uz sport. Uvjeren je kako Hrvatsku čeka izvrsna turistička sezona. Smatra kako nema razloga da se uskoro ne dopuste koncerti na otvorenom ili klupske zabave poput onih na Zrću. To je zaključak njegove privatne studije/testiranja na 1005 uzoraka u Zagrebu koja nije prošla nikakvu znanstvenu recenziju.
U brazilskom Manausu, na temelju donacija krvi, procijenili su da 76% populacije je bilo zaraženo virusom što im je davalo imunitet krda debelo iznad praga od 67%.
U prosincu počinje još ubitačniji drugi val pa znanstvenici pokušavaju shvatiti što se dogodilo s imunitetom krda, Pretpostavljaju da su se dogodile jedna od ove 4 stvari ili jedna od kombinacija:

1. Procjena broja zaraženih je bila preuveličana
2. Imunitet zaraženih naglo je pao u prosincu 2020. godine
3. SARS-CoV-2 varijante mogu izbjeći imunitet generiran kao odgovor na prethodnu infekciju.
4. SARS-CoV-2 varijante koje cirkuliraju u drugom valu mogu imati veću inherentnu prenosivost od već postojećih mutacija koje cirkuliraju u Manausu.

Iz tog razloga potrebno je brzo istražiti genetske, imunološke, kliničke i epidemiološke karakteristike ovih SARS-CoV-2 varijanti. Suprotno tome, ako je ponovni porast u Manausu posljedica slabljenja zaštitnog imuniteta, onda bi se slični scenariji ponovnog pojavljivanja trebali očekivati i na drugim lokacijama. Održivi serološki i genomski nadzor u Manausu i drugdje je prioritet, uz istovremeni nadzor za reinfekcije SARS-CoV-2 i provedbu ne-farmaceutskih intervencija. Ovo je objavljeno 6.02.2021.godine (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00183-5/fulltext)

Izgleda da naš profesor, već unaprijed zna sve odgovore, pa kako onda očekivati od vlasnika Three Monkeys da razumije ovo o čemu znanstvenici međusobno recenziraju. Sve zemlje u Europi žele izbjeći treći val cijepljenjem što većeg broja stanovništva, a mi kao Europa tu ne stojimo dobro. Zdravlje ljudi, i sudbina cijele ekonomije je uvijek važnija od sudbine jednog sektora.
Nakon neotvaranja kafića imamo i dodatno razjašnjenje zašto članovi, glasači i simpatizeri isto nisu dobrodošli: “Što naš premijer nije bio sposoban braniti mi toliko voljenu domovinu jer je anemičan, a ipak je jako sposoban grčevito braniti tekovine 30 godišnje vladavine hdza i njegovih pulena. Iz razloga sto je krađa svih oblika temeljni cilj većine clanova i simpatizera vaše stranke. Namjerno ne navodim imena jer nemamo toliko vremena pa da se netko od ekipe ne osjeti uvrijeđen.”
Zbog ljutnje na produženje epidemioloških mjera, tako sam ja to shvatio iz njegove prve rečenice, prešli smo sada na stvari koji nemaju veze s pandemijom ali imaju veze s uređenjem hrvatske države. To su dvije različite teme koje ne bi smjele biti u istom postu. Sve stvari koje je rekao stoje ali ova opcija nije bila 30 godina na vlasti nego 8 godina manje. Druga opcija koja je stala u njegovu obranu isto tako nije promijenila Hrvatsku, a iste stvari su se događale i s njima samo u manjem obimu. Sam Linić je izjavio da prilika čini lopova tako da je lopova bilo i na njihovoj strani, čak i osuđenih. Što da kažemo o drugim strankama koji su obnašale vlast s njima. Jesu li one oličenje demokracije i poštenja? Možemo li generalizirati bilo koju stranku stranku i reći da su svi lopovi i nesposobni ili postoji tu ime i prezime?
Slažem se s Indexom, HDZ diskriminira ostale građane Hvatske jer kada su oni na vlasti da bi dobio posao moraš imat njihovu knjižicu. A koga je zapošljavao SDP kada je bio na vlasti? HNS? HSLS? HSS? Zar nije Komadina izjavio da kod promjene vlasti dolazi cijela nova garnitura i da to rade sve demokratske zemlje. Nisam vidio nijedan post ili reagiranje ugostitelja osim mog na ovom portalu. Propadanje Hrvatske nije počelo taj ponedjeljak kada nisu popuštene mjere za kafiće, nego daleko ranije kada su radnici uništenih firmi napuštali Hrvatsku. Nisam primijetio da su ugostitelji digli onda svoj glas u obranu ugroženih radnika i industrijskih obrtnika?
Index i njihovi novinari imaju moju punu podršku u otkrivanju uhljeba i lopova s bilo koje strane ali pop-up s pitanjem “Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!” (ponuđeni odgovori bili su “Ne, ja sam član HDZ-a” i “Da, ja sam čovjek”) su čisto generaliziranje svih članova jedne stranke kao i dodatna objašnjenja ovog ugostitelja. Čak i meni, kao jednom od najžešćih kritičara HDZ-SDP sistema vladanja ovakve izjave su van svake pameti. Kritika vlasti da, ali asocirati sve članove, simpatizere i glasače sa nelegalnim radnjama nekih pojedinaca ili grupa u toj stranci ili da biraju ako spadaju u kategoriju ljudi, e to ne. Razumio bih njegov post da je rekao da ne želi vidjeti političare na vlasti i članove Stožera u njegovom kafiću zbog njihovih odluka koje utječu na njegov posao. Ovo nema veza s fašizmom i rasizmom kako je izjavio Premijer. Ali strpati glasače, simpatizere i ostale članove te stranke u isti koš, kao nepoželjne, jest jedna vrsta diskriminacije prema jednoj političkoj opciji. Slično se dogodilo i sa šatorašima ali opravdavati jedno s drugim nije dobro.
Treba li novac iz Korona EU fonda samo podijeliti ugostiteljima, kako kaže ovaj ugostitelj ili bi s tim novcem trebali prvo staviti Hrvatsku na zdrave noge? Monkey business?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here