Home Vijesti Marinko Dumanić predsjednik županijske skupštine, AM i Lista za Rijeku u opoziciji

Marinko Dumanić predsjednik županijske skupštine, AM i Lista za Rijeku u opoziciji

1551
5

U Rijeci je danas konstituirana županijska skupština primorsko-goranske županije za čijeg je predsjednika izabran HNS-ovac Marinko Dumanić. Za njegov izbor glasala su 32 zastupnika dok je 10 bilo suzdržanih. Novi dopredsjednici su Ingo Kamenar (SDP) i Kristijan Plazonić (HDZ). prema međustranačkom predizbornom dogovoru SDP-ove koalicije, upravo će Kamenar nakon dvije godine naslijediti Dumanića na mjestu prvog čovjeka skupštine.

Najbrojnija snaga u županijskoj skupštini su SDP-ovci (13 zastupnika), slijedi ih HDZ sa 7, HNS i PGS će ih imati četiri, IDS, HSS, Akcija mladih i HSU po dva te HSLS, HSP, Zelena stranka, Lista za Rijeku, ARS i HKDU jednog zastupnika.

Kako se i očekivalo, koalicija Akcije mladih i Liste za Rijeku odbila je postizbornu koalicijsku ponudu SDP-a koji im je za podršku vladajućoj većini ponudio dopredjsednika županijske skupštine te veći broj mjesta u županijskim nadzornim odborima. Kako su istaknuli predstavnici obje stranke, vijećnici obje stranke će u županijskoj skupštini formirati klub vijećnika Akcije mladih i Liste za Rijeku koji će započeti mandat kao konstruktivna opozicija.
– Obje stranke ostaju dosljedne prema svojim biračima i izgradnji samostalne političke opcije u Rijeci i riječkoj regiji te ne žele postati dio stranačkih blokova okupljenih oko SDP-a i HDZ-a.
Podržavati ćemo dobra i oštro kritizirati loša rješenja uz predlaganje vlastitih inicijativa, rekli su novi članovi županijske skupštine Alempijević, Frković i Moranjak.

Za apsolutnu većinu u županijskoj skupštini potrebna su 22 zastupnika, a SDP-ova koalicija ih u ovom trenutku ima 24. Još nije poznato kako će se formirati klubovi zastupnika u županijskoj skupštini za koje su potrebna barem tri zastupnika. Osim sigurnih klubova zastupnika okupljenih oko SDP-a, HDZ-a te Akcije mladih i Liste za Rijeku, svoj zajednički klub su najavila i tri zastupnika iz ARS-a, HSLS-a i Zelene stranke. (rd)

Previous articleDan Svetog Vida
Next articlePetra Kliba – SCOR W´s Match Race tim nova prvakinja države u dvobojskom jedrenju

5 COMMENTS

  1. “svoj zajednički klub su najavila i tri zastupnika iz ARS-a, HSLS-a i Zelene stranke” – kakva bajna ekipa…

  2. a cime se tocno bavi ta zupanijska skupstina osim vjecanjem i trosenjem novaca poreznih obveznika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here