Home Mozaik ‘Matrix’ ipak nije SF, dokazano je da postoje dvije verzije stvarnosti! Ali...

‘Matrix’ ipak nije SF, dokazano je da postoje dvije verzije stvarnosti! Ali to znači i ozbiljan problem!

315
0

Naše razumijevanje stvarnosti je prilično pristrano budući da naša osjetila, kultura i znanje oblikuju način na koji vidimo svijet.

No, fizičari su napokon uspjeli testirati eksperiment koji je prvi put 1961. godine predložio Nobelovac Eugen Wigner. Eksperiment je poznat kao “Wignerov prijatelj” i premisa nije previše komplicirana. Počinje s kvantnim sustavom koji ima dva stanja u superpoziciji, što znači da, dok se ne izmjere, oba stanja postoje u isto vrijeme. U ovom primjeru, polarizacija fotona (os na kojoj se okreće) je i vodoravna i okomita, piše IFLScience.

Wignerov prijatelj je u laboratoriju i izvodi eksperiment, a nakon što ga izmjere, sustav će se srušiti i foton će se fiksirati u jedno od ta dva stanja. No, za Wignera, koji je izvan laboratorija nesvjestan rezultata mjerenja, kvantni sustav još uvijek je u superpoziciji. Unatoč kontradiktornim rezultatima, oba su točna. Dakle, čini se da dvije objektivne stvarnosti, Wignerova i Wignerova prijatelja, koegzistiraju, što je problematično.

Testiranje ove ideje jako dugo nije bilo moguće. Nije lako razraditi formulu kvantne mehanike za Wignera koji vidi svog prijatelja kako radi eksperiment. No, zahvaljujući nedavnim otkrićima, znanstvenici su uspjeli konstruirati eksperiment koji bi ga uspio reproducirati.

Sustav se sastoji od četiri promatrača i najsuvremenijeg eksperimenta sa šest fotona koji su pokazali da je jedan dio sustava proizveo mjerenje, dok je drugi pokazao da mjerenje nije obavljeno. Mjerene su dvije stvarnosti odjednom. Tim znanstvenika tvrdi da to jača kvantne teorije čija okosnica već ovisi o promatraču.

“To dovodi u pitanje objektivni status činjenica koje su utvrdila dva promatrača. Mogu li se uskladiti njihovi različiti zapisi ili su oni u osnovi nespojivi, tako da se ne mogu smatrati objektivnim činjenicama neovisnima o promatračima?”, pitaju se znanstvenici u svom radu, koji tek treba biti recenziran.

Iako je znanost najbolji alat za razumijevanje stvarnosti, učinci i ograničenja promatrača poznati su već neko vrijeme. Relativnost je pokazala da promatrači možda neće doživjeti istodobne događaje u isto vrijeme. Kvantna mehanika nam govori da promatrači utječu na svoje eksperimente. Sada se čini da, barem na kvantnoj razini, dvije različite stvarnosti mogu biti istovremene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here