Home Kolumne Metropole plus

Metropole plus

975
0

I opet primamo nejasne dimne signale. Vjerojatno ti politički vezisti nisu čuli za Morze abecedu pa se i dalje služe dimom. Neka se dimi, a o posljedicama neka brine netko drugi. Da, neka vjetar bez reda i bez odgovornosti prenosi te kao poruke, odnosno prijedloge.
Tako izgleda najava odnosno mudrovanje nekih političara-gradonačelnika. Mora nas zabrinuti takva neodgovorna umišljenost. Postaje već sveto pravilo da svaki i najnestručniji kadar, kada preuzme neku dužnost, jasno po političkoj liniji, umisli da zna sve i da je pozvan o svemu nametati svoje mudre odluke.
Glasno pametovanje o novom ustroju lokalne uprave i samouprave je upravo ispuštanje dima. Već smo se naslušali raznih “preustroja” svi jednako nejasni, nemaštoviti i nefunkcionalni, sa zajedničkom podlogom, to jest da su dobrano priglupi. Umišljeni i nadasve neodgovorni “politički-mudraci” ne znaju kako pohlepu za novcem prezentirati iole vjerodostojno. Da, radi se o novcu i samo o novcu. Kada bi se radilo o ažurnosti poslovanja imali bi ti stručnjaci podosta posla i u vlastitom dvorištu / gradu.
Znamo da postojeća organizacija lokalne uprave i samouprave nije dobra. Razlog leži i u činjenici da ju je nestručno i neodgovorno nametnuo “otac nacije” s doktoratom veoma upitne stručne provenijencije. No, isti je znao sve, htio bih reći da je mogao sve. Mogao je raditi što i kako hoće jer je dobro poznavao svoju “stoku sitnog zuba”.
Stvoren je neučinkovit i nerazvojni centralizirani model koji se zadržao do danas, i koji će, dok bude postojao, biti neefikasan ali će za uzvrat biti skup. Zanimljivo je, da sve što je loše u ovoj se državi dobro hvata i dugo traje.
Ni ovaj novi, kao ni mnogi drugi već sugerirani modeli, nemaju puno smisla ni razloga. Ah da, rekli smo već povećanje budžeta kojim će raspolagati gradonačelnik-župan. Dakle opet neki drp-sistem prema okruženju. O razvoju cjeline nitko ne misli. Ne misli se ni o načinu kako “zdravo” namaknuti novac, to jest stvoriti novu vrijednost i tako doći do financija.
Možda se gradonačelnici-župani misle i dalje zaduživati? U tom najavljivanju ne spominju se nikakve druge komponente tog dila, već jedino maska, tobože veće efikasnosti. Znači grad-županija u kojem su instalirane službe za građane iz cijele negradske okoline, zadržat će kolač iz proračuna i sav ostali pobrani novac.
Matični uredi, bolnice, škole, sjedišta raznih firmi, institucije, uredi uprave i sve ostalo biti će u gradu. Pardon, u gradu-županiji. Ovo me s užasom upućuje na feudalizam. Možemo li zamisliti državni Hrvatski feudalizam 21 stoljeća? To može biti značajan doprinos napretku Europe. Zar ne?
Slušajući tu gospodu ili te drugove, lako se može primijetiti da o samoj struci tj. o upravi i samoupravi ne znaju baš puno. Dali netko od njih zna razliku između samouprave u lokalnoj jedinici osnovane na bazi regionalizma u odnosu na onu osnovanu po principu autonomizma? Da li netko od njih razmišlja, koliko je u “njegovoj” sredini uhodana supsidijarnost? No, to im ne treba, ne trebaju oni ništa znati, servilni su oni vojnici svoje stranke-partije.
Lopovluk i neznanje dva su stupa na kojima stoji ova jadna zajednica. Neznanje i servilnost su u ovoj državi uzeti kao osnovni promotor kadrovskog napretka. I zar se netko nada da ćemo krenuti na bolje?
Poslušnost je “vrlina” tih kadrova, no nije to samo ostatak ranijeg režima. Ima tu mnogo toga proizašlo iz kulture i mentaliteta ljudi ovog balkanskog područja. Perspektivni kadrovi ne smiju se suprotstaviti svojoj “demokratskoj” partiji, pa logikom oportunizma, pored jednog nesuvislog ali zato skupog čvora tj HR metropole, hoće postaviti još nekoliko.
Možda, kažem možda, bi trebalo razmisliti kako stvarno urediti upravljanje državom. Kako skinuti s “trona” tu, za sad jedinu, metropolu koja bez razloga guta mnogo novca a baš i ne stvara dovoljno za svoje troškove. Ta metropola nije ni izvor mudrosti, ni baza stručnosti, ni svijetlo znanja, ni koordinator razvoja, ona je korisnik novaca proizveden negdje drugdje. To se nikako ne može riješiti osnutkom još nekoliko mini metropola.(Ivan Pauletta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here