Home Vijesti Milanović hvalio HDZ-ovog ministra Butkovića, pričao o ‘riječkoj krpici’ i Jugoslaviji

Milanović hvalio HDZ-ovog ministra Butkovića, pričao o ‘riječkoj krpici’ i Jugoslaviji

132
0

Predsjednik Republike Zoran Milanović je na Svečanoj sjednici riječkog Gradskoga vijeća u povodu Dana sv. Vida i Dana grada, poručio da Rijeka treba iskoristiti svaki mogući euro iz europskih fondova.

‘Rijeka je dobra, ide naprijed, imala je uspone i padove, otvoren je hrvatski grad’.

Spomenuo je i prošlost, odnose s Mađarima, ‘Riječku krpicu’, dodavši da ne vidi ništa zlo u u tome kada Mađari organiziraju izložbu o Mađarima na moru, da je to danas drukčije, da je Rijeka hrvatski grad.
‘U austro-ugarsko vrijeme u Hrvatsku i BiH ulagalo isključivo koliko je odgovaralo Beču i Pešti, da smo imali status kolonije. U vrijeme bivše države, one Jugoslavije, vlast je ipak bila naša, i naša po republikama, bila je domaća, a to je imalo prednosti i nedostatke. Prednost je to što si svoj gazda, a nedostatak što si malo izoliran i ustvari se provincijaliziraš’, kazao je.

Naglasio je i da smo sada u EU te da smo u devet godina povukli 47 milijardi kuna više nego smo uplatili tj. pet milijardi kuna na godinu.

‘Kada se makne novac koji ide u poljoprivredu, ustvari u socijalni fond, od kojeg nema nekog dinamičnog razvoja, ostaje par milijardi kuna na godinu koje Hrvatska dobiva više u odnosu na ono što plaća, a to je trećina zagrebačkog proračuna’, rekao je uz ocjenu da je to ‘ustvari strašno malo’ s obzirom na to koliko dajemo, jer smo se odrekli dijela suvereniteta, kojeg smo, kaže, prenijeli da bismo nešto više dobili. ‘Moramo jako paziti da u toj kalkulaciji nešto ne zeznemo i da se opet ne izgubimo i da ne radimo za tuđe interese’, dodao je.

Rekao je i da svaki hrvatski grad treba pokušati iskoristiti svaki euro iz europskih fondova, tek nakon toga možemo reći koliko smo zaista bili uspješni.

Želim vam da budete dobra i poštena vlast koja jako vodi računa o javnim nabavama. Svaka sumnjiva javna nabava podriva i uništava ionako jadno raspoloženje i povjerenje građana u poštenje i kompetentnost vlasti. Želim vam da budete nemilosrdni, gusari u izvlačenju europskog novca, da završite velike projekte u Rijeci, poručio je.

Naglasio je doprinos ministra Butkovića i resornog ministarstva ‘koji solidno radi svoj posao i iza kojega stoje neki od najvećih projekata, bez kojih bi cijela slika izgledala lošije’.

Previous articleZašto ima sve više otkazanih letova diljem Europe?
Next articleSrpski tabloidi podivljali zbog karikature koju je FIFA objavila! (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here