Home Vijesti Miletić medije tužaka facebooku, u sve se uključili i odvjetnici

Miletić medije tužaka facebooku, u sve se uključili i odvjetnici

5049
1

Kandidat Mosta za gradonačelnika Rijeke podnio je prijavu facebooku protiv Net.hr-a zbog snimke u kojoj su njegove izjave i njegov predizborni spot.

Prije nego što je otpočeo političku karijeru, vjeroučitelj iz Rijeke Marin Miletić bio je vrlo aktivan na internetu i društvenim mrežama. Njegujući imidž nekonvencionalnog, otkačenog vjeroučitelja, brzog i oštrog na jeziku, koji propovijeda u stilu repera, brzo je privukao pažnju. Šira javnost upoznala ga je tijekom štrajka učitelja u studenome 2019. godine kada je na prosvjednom skupu u Zagrebu održao vatreni govor.

Od njegovog nastupa na tom skupu ogradila se i Riječka nadbiskupija, a Miletić je, slučajno ili ne, ubrzo potom premješten iz elitne Prve gimnazije na Sušaku u jednu strukovnu školu.

No, Miletić je ubrzo kapitalizirao svoju naglu javnu slavu ulaskom u visoku politiku. Na prošloljetnim izborima ušao je u Hrvatski sabor kao kandidat Mosta, a na predstojećim lokalnima biti će kandidat za gradonačelnika Rijeke. Nakon njegove kandidature, društvenim je mrežama počeo kružiti video u kojem je netko iskompilirao niz Miletićevih, blago rečeno, osebujnih izjava izvađenih iz njegovih videoblogova.

Videoredakcija net.hr-a također je napravila jedan video sastavljen od Miletićevih izjava iz njegovih vlogova od prije dvije godine te njegovog aktualnog predizbornog spota. Isti smo, po ključu “što je govorio onda, a što govori sada”, objavili držeći da su izjave Marina Miletića, kao saborskog zastupnika i kandidata za gradonačelnika trećeg po veličini grada u Hrvatskoj, od javnog interesa te podložne sudu javnosti bez obzira otkad datiraju. Osim toga, sve su ionako javno dostupne na Miletićevim društvenim mrežama.

Video su objavili na Facebook stranici Net.hr-a, da bi ubrzo dobili obavijest da je Facebooku prijavljeno kršenje Miletićevog intelektualnog vlasništva, odnosno autorskih prava.

Obratili su se Miletiću želeći znati je li osobno podnio prijavu Facebooku te zašto objavu videa sastavljenog od javno dostupnih snimki s njegovog YouTube kanala, smatra spornom. To više što se u snimci nalazi i njegov aktualni predizborni spot. Također su ga pitali smatra li, kao saborski zastupnik i gradonačelnički kandidat, da snimke njegovih javnih i javno dostupnih istupa trebaju biti izloženi sudu javnosti. U telefonskom razgovoru zatražio je da mu sva pitanja uputimo mailom te da će na njih odgovoriti u najkraćem roku. Na koncu nam je, umjesto svojih odgovora, proslijedio odgovore svojih odvjetnika.

A oni su odgovorili da “sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima autor ima pravo odrediti hoće li, kada, gdje, kako i pod kojim uvjetima njegovo autorsko djelo biti objavljeno”.

Također, ističu kako nečije objavljeno javno dostupno autorsko djelo, treća osoba može reproducirati i prerađivati bez autorovog odobrenja i bez plaćanja naknade samo u slučajevima koji su izričito navedeni spomenutim Zakonom, dok je za sve ostale slučajeve nužno autorovo prethodno odobrenje.

“Vaša reprodukcija i prerada video uratka ne spada pod iznimke navedenog Zakona, stoga je nedvojbeno kako ste takvom radnjom protupravno povrijedili pravo autora kao i učinili prekršaj za koji je propisana novčana kazna do 50.000 kuna”, objašnjavaju.

Na koncu, Miletićevi odvjetnici navode da “autor ima pravo usprotiviti se deformiranju, sakaćenju i sličnoj izmjeni svog autorskog djela kao i svakom korištenju autorskog djela ukoliko ugrožava njegovu čast i ugled”.

“Nedvojbeno je kako je video uradak prerađen u isključivom cilju poticanja na mržnju spram Marina Miletića zbog njegove vjerske pripadnosti, a što je protivno Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Ustava RH i koja radnja u konačnici predstavlja kazneno djelo. Uz nedvojbenu okolnost potpunog priznanja slobode izražavanja novinara u kontekstu javne rasprave, budući da je nedvojbeno da mediji pridonose javnoj raspravi o pitanjima koja utječu na život zajednice, navodi se kako takva sloboda nije i ne može biti apsolutna obzirom da je i Europski sud za ljudska prava odavno utvrdio kako se novinari ne mogu pozvati na slobodu izražavanja ukoliko je mišljenje o političaru izraženo na osobito ponižavajući i uvredljiv način.

Prerada i javna objava prerađenog spomenutog video uratka učinjena je upravo u cilju poticanja na mržnju koja je temeljena na vjerskoj pripadnosti pojedinca, a ne da bi pridonijela javnoj raspravi o pitanjima koja su bitna za život zajednice. Stoga, izričito se navodi kako ničija vjerska pripadnost, neovisno radi li se o privatnoj osobi ili političaru ne smije biti predmet ismijavanja, subjektivne procjene, a ponajviše ne prosudbe”, stoji u odgovoru Miletićevih odvjetnika.

Previous articleAna Blečić Jelenović na kauču kod Vedrane Lisice!
Next articleSportske novosti: Robert Murić najbolji igrač 27. kola

1 COMMENT

  1. Kad ljevičari pljuju po vjernicima i vrijeđaju ih, to je “satira”. Kad vjernici napišu istinu, to je “govor mržnje”. Eto, takva su vremena došla. Zapisano u Bibliji prije 2000 godina.
    “Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!” (Mt 5, 11-12)
    Žao mi je samo što Marin nije pustio neka rade što žele. No, nije to bog njega, nego zbog svih onih ljudi, čak i ateista, koji zajedno s njim žele učiniti Rijeku boljim gradom. Nisu zaslužili da se njihov glas ne čuje, samo zato što je Marin ponizan. Zato je tražio zabranu. I da, ovi videi su na YouTubeu više od dvije godine. Tak sad, u političkoj utrci, našla se osoba koja ima “satirički” pogled na njih. Iz naslova stranice, koja se referira na utrku za gradonačelnika i želi stvoriti privid da je to stranica Marinovih fanova, očito je da to nije nikakva satirička stranica, nego politička. Dovoljno da Katarina Peović zna tko je njen tvorac. To je stranica RF koja radi za SDP i HDZ blateći Marina, jer mi nemaju šanse osvojiti ni 2 % na izborima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here