Home Vijesti Miletić o pobačaju: To je jedina stvar koju bih zabranio

Miletić o pobačaju: To je jedina stvar koju bih zabranio

1949
0

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, koji je posao vjeroučitelja zamijenio političkom karijerom, gostovao je u Pressingu N1.

Govorio je za kakve će se politike zalagati kao praktični katolik. Na pitanje gdje je granica između sekularne države i religije u politici, rekao je kako je važno da svatko bude ono što jest.

“Važno je ne folirati ni građane ni nikog, nego jasno komunicirati ono što mislimo. Kršćanin sam, 16 godina sam radio kao vjeroučitelj, praktični sam katolik, ali bitan je način na koji se bilo koja poruka prenosi. Važno je da vjernici ne zaborave da ispred sebe imaju čovjeka. Katkad i neki moji zaborave da ispred sebe imaju čovjeka. Država mora biti sekularna. Što to znači? Da svaki biskup, imam, paroh, rabin u Hrvatskoj ima pravo reći što misli o nečemu, ali ne može zahtijevati”, rekao je Miletić.

“Mislim da se nijedna žena na ovom svijetu ne probudi i ne kaže ‘idem danas abortirati’. To je teška odluka koja donosi traume, ne samo ženi nego i ljudima oko nje. Mislim da nitko ne smije nikoga osuđivati. Imam pravo donijeti svoj stav o svemu. Kao država bi trebali omogućiti sve da do toga ne dođe. Crkva bi mogla biti financijski hrabrija pa ponuditi ženama… Tek sazrijevamo kao društvo. Ne razgovaramo na pravi način o vrijednosti života. Treba razgovarati, saslušati stručnjake… Ide se na najbolje moguće rješenje. Kad dođe taj zakon, bit ću za život. Ne volim zabrane. To za mene nije svjetonazorsko pitanje. Na liniji sam Aleksandra Stankovića, to je jedna jedina stvar koju bih ja zabranio i ništa drugo”, rekao je.

Na pitanje ne bi li zapravo prevencija bio seksualni odgoj u školama, odgovorio je:

“Treba napraviti sve što možemo, klincima se mora objasniti odgovorno ponašanje. Za sve vrste odgoja sam, da djeca budu odgovorna. Protiv obrazovnog programa koji djecu uči odgovornosti nisam.”

Istospolni parovi, njihova prava? Udomljavanje i posvajanje djece?

“Nedopustivo je u demokratskom društvu da bilo tko trpi da ga se bulingira psihički, a kamoli fizički jer pripada drugoj vjeri, naciji ili radi seksualnog opredjeljenja. Želim biti jasan, to je nedopustivo. Što se tiče homoseksualnih osoba, one i u našem društvu trpe, prema njima se treba odnositi s poštovanjem i suosjećajnošću. Podržavam da država omogući ljudima koji odluče živjeti zajedno da ne budu diskriminirani nikako jer žive zajedno. Javile su mi se brojni heteroseksualni parovi koji ne mogu posvajati, to treba riješiti pa možemo razgovarati o daljnjim koracima.”

“Što se tiče pozdrava, službena insignija, pokojni Ivica Račan je to dopustio. To je službeno, ja sam legalist. Ako sudovi zabrane, u redu. Ali dok to sudovi ne naprave… To je jedina postrojba u Hrvatskoj vojsci kojoj nijedan član nije počinio nijedan zločin. Meni je predsjednik Milanović fora, mislim da je baš pošten lik, ali mislim da je za Bljesak pogriješio jer su ti momci dali svoje živote za domovinu. U Rijeci smo skoro zabili crvenu zvijezdu na vrh nebodera, a pod time je devedesetih srušen Vukovar, stradali su ljudi, i što sad? I pod njome su se radili zločini… Osuđujem ustaški režim, nacizam, fašizam i komunizam.”

Komentirao je informaciju da će Boris Milošević sudjelovati u proslavi Oluje u Kninu.

“To je jako dobro. Kao društvo moramo sazrijevati. Oluja je veličanstvena akcija kojom je Hrvatska vratila okupirani teritorij i postala slobodna država. Dobro je da predstavnici poput Miloševića budu tamo.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here