Home Biznis Milijuni za razvoj pametnih onkoloških lijekova idu u Rijeku!

Milijuni za razvoj pametnih onkoloških lijekova idu u Rijeku!

783
0

Riječkoj tvrtki za imuno-onkološku bioterapiju odobrena je investicija od 6 milijuna američkih dolara za razvoj i istraživanje imuno-onkoloških tijela nove generacije. Riječ je o tvrtki u suvlasništvu tamošnjeg Medicinskog fakulteta, koja je nastala kao rezultat istraživanja znanstvenika riječkog i izraelskog sveučilišta, javlja HRT.

Dio kolača vrijednog 6 milijuna dolara – ide u Rijeku. Naime, tvrtka Nectin Therapeutics, čiji je suvlasnik Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, i osnovana je da na tržište iznese rezultate znanstvene suradnje riječkog i izraelskog sveučilišta, koja je usmjerena na razvoj imuno-onkoloških tijela nove generacije. U Rijeci se proučavaju nektini, odnosno kako ih virusi reguliraju.

– Mi smo otkrili neke stvari, to temeljno istraživanje koje nam se učinilo pragmatično za translaciju prema nečemu što bi bilo primjenjivo, konkretno u liječenju nečeg kao u razvoju tzv. pametnih lijekova za liječenje tumora, kaže prof. dr. sc. Stipan Jonjić, voditelj istraživačke grupe.

Stoga je u Centru za proteomiku svoju priliku dobilo 30-tak mladih istraživača, koji pod vodstvom profesora Jonjića rade na najsuvremenijoj opremi za istraživanja u laboratorijima, dobivaju vrhunsku edukaciju te svoje znanstvene radove objavljuju u prestižnim znanstvenim časopisima. Biti dijelom toga tima jest čast, ali i obveza.

– Nakon završetka doktorata pružila mi se prilika ostati ovdje i surađivati na projektu koji uključuje čak 10-tak njemačkih institucija i nas kao tim profesora Jonjića, govori dr. sc. Jelena Železnjak. Među znanstvenicima se ističu po vrlo aktivnom, poduzetničkom pristupu znanosti. Nastoje iskoristiti svaku priliku za rast i razvoj.

U posljednjih 10 godina prijavili su više od 130 projektnih prijedloga na različite natječaje. Ugovorili su više od 60 projekata vrijednosti preko 15 milijuna eura. U području virusne imunologije centar su izvrsnosti.

– Novac koji je došao ne ide Medicinskom fakultetu direktno, mi smo suosnivači, ide za istraživanje tog pametnog lijeka. Ako i kad to jednog dana krene u nešto stvarno ozbiljno, u klinička istraživanja ili u lijek, onda naravno da će profitirati svi, tvrdi prof. Jonjić.

Centar za proteomiku jedinstven je akademski odjel u Hrvatskoj koji se financira isključivo sredstvima kompetitivnih projekata i prihodima s tržišta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here