Home Vijesti Ministarstvo će se žaliti na odluku suda da se istospolni partneri mogu...

Ministarstvo će se žaliti na odluku suda da se istospolni partneri mogu prijaviti za posvajanje

939
0

Država će se žaliti na odluku o istospolnim posvojiteljima, piše u petak Jutarnji list, navodeći da je Europa o toj temi podijeljena – što je zemlja bogatija to je razina prava za manjine veća.

Resorno Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike žalit će se na odluku Upravnog suda, koji je poništio rješenje nadležnog Ministarstva i zatražio novi postupak jer u odbijenici životnim partnerima Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu djece da se njima dodijeli status posvojitelja. No, u konačnici, priopćili su, ministarstvo će postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi.

Posvajanje djece od strane gay-parova podijelilo je Europu – liberalna zapadna Europa to je zakonski omogućila u posljednjih desetak godina, a na istoku Europe tradicionalistički su pokreti u više zemalja uspjeli ubaciti u ustave da je brak prije svega institucija koja legalizira odnose muškarca i žene te time zabraniti istospolne brakove i posvajanje djece.

Kakvo je stanje po ovom pitanju u EU?

U prosjeku, 76 posto građana EU vjeruje da bi homoseksualci i lezbijke trebali imati ista prava kao ostali građani, prema ispitivanju Eurobarometra iz 2019. To je porast od osam postotnih poena u odnosu na 2015.

No kvaka je u tome da prosjek prikriva veliki jaz unutar Europe – u Švedskoj to misli 98 posto građana, a u Rumunjskoj 38. Hrvatska je tu bliža svojim siromašnijim susjedima, s tek 44 posto građana koji smatraju da homoseksualci trebaju uživati ista prava kao heteroseksualni građani, donosi Jutarnji list. (Jutarnji/Telegram)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here