Home Biznis Pobjeda separatista na parlamentarnim izborima u Škotskoj

Pobjeda separatista na parlamentarnim izborima u Škotskoj

291
0

Glavna škotska stranka za neovisnost osvojila je u petak nekoliko izbornih jedinica na izborima za škotski parlament koji bi mogli odrediti budućnost Ujedinjenog Kraljevstva, ali rani rezultati ostavili su neizvjesnost hoće li osvojiti ključnu većinu.

Škotska nacionalna stranka kaže da će nastojati održati novo glasanje o odcjepljenju do kraja 2023. ako postoji većina za neovisnost koja se vrati u preneseni parlament sa 129 mjesta – uspostavljajući potencijalni pravni obračun s premijerom Borisom Johnsonom, koji kaže da će odbiti svako takvo glasovanje.

SNP je osvojio 38 od prvih 47 dosad proglašenih mjesta, uključujući East Lothian, Edinburgh Central i Ayr, tri ključna borilišta. SNP nije uspio osvojiti Dumbarton, najmarginalnije mjesto na prošlim izborima.

U nekim je područjima zabilježen porast potpore oporbenim pro-sindikalnim strankama, što ukazuje da će konačni ishod biti vrlo tijesan, s tim da će neka mjesta biti dodijeljena odvojenom proporcionalnom sustavu zastupanja.

Rezultati sugeriraju da je SNP na putu da osvoji četvrti mandat, dajući mu legitimitet za pokretanje drugog referenduma o neovisnosti. Ali, ako stranka ne uspije osvojiti izravnu većinu, britanskoj vladi bit će lakše oduprijeti se zahtjevima za novi referendum.

Nicola Sturgeon, škotska premijerka i čelnica SNP-a, rekla je da je uvijek imala “zahtjevan zadatak” da njezina stranka osvoji većinu u proporcionalnom izbornom sustavu za prebačeni parlament, koji favorizira manje stranke.

“Bilo bi dobro to učiniti, ali to nikada nisam uzimala kao nešto zdravo za gotovo i uvijek sam bila na pragu toga da nemam dovoljno mandata. Izuzetno sam sretna i izuzetno sam sigurna da smo na putu da SNP osigura četvrtu uzastopnu pobjedu na izborima”, rekla je Sturgeon, koja je udobnom većinom zadržala svoje mjesto.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here