Home Vijesti Ministarstvo obrane odgovorilo zašto nije aktivirana kuhinja za 1.800 obroka dnevno: Nitko...

Ministarstvo obrane odgovorilo zašto nije aktivirana kuhinja za 1.800 obroka dnevno: Nitko ju nije tražio!

57
0

Hrvatska vojska od 2018. godine posjeduje kuhinjski modul ‘Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX’ u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno, piše N1.

No modul koji ima i civilnu namjenu, još nije iskorišten u katastrofi koja je pogodila petrinjsko područje.

‘Riječ je o donaciji Sjedinjenih Američkih Država vrijednoj 1.315.000 USD-a. Novi modul sastoji se od dva kuhinjska bloka u kojima može biti pripremljeno 1800 obroka dnevno, šatora za podjelu hrane, šatora za skladištenje hrane, tri šatora koji se spajaju u restoran u kojemu može objedovati 200 ljudi, četiri rashladna kontejnera te dva spremnika za vodu zapremine 11.000 litara’, stoji na stranici MORH-a.

‘Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari’, kazao je te 2018. godine kad je modul stigao, brigadir Matthew Denny.

Na pitanje novinara N1 televizije gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom, iz Ministarstva obrane danas je stigao odgovor:

‘Hrvatska vojska sve je svoje postojeće sposobnosti stavila na raspolaganje za pomoć građanima i civilnim institucijama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i navedene se koriste sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite.

Slijednom navedenog, ukoliko spomenuti Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske ‘Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX’, isti će se uputiti na daljnje korištenje.’

Isti upit poslan i u Ured predsjednika, no do objave članka još nije stigao odgovor.

Član Predsjedništva SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić o tome je za N1 rekao: ‘To je još jedan dokaz nekoordinacija. Ako nemate predstavnika MORH-a u Stožeru, tako vam se nešto može dogoditi. Takav modul može zamijeniti sve potrebe na terenu. Žalosno je kad preko novinara morate dobiti informaciju da postoji nešto s čime bi se mogla riješiti kompletna prehrana koja danima izaziva problem i gubi energiju ljudi na terenu.’

Inače, kuhari volonteri iz cijele Hrvatske uskočili su u pomoć stradalima u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa te neumorno pripremaju tople obroke za građane i volontere na terenu. Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut danas je rekao da se u tom segmentu uvodi red te da će kuhanje u Petrinji preuzeti tvrtka Pleter.

Previous articleNenad Bakić: Odmah treba otvoriti terase kafića i restorana
Next articleHoće li Senat zabraniti Trumpovu kandidaturu 2024. godine?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here