Home Vijesti Hoće li Senat zabraniti Trumpovu kandidaturu 2024. godine?

Hoće li Senat zabraniti Trumpovu kandidaturu 2024. godine?

456
0

Nakon što je predsjednik Trump potaknuo gomilu svojih pristaša koja je u srijedu nasilno nasrnula na Kapitol, Kongres još jednom važe hoće li ga opozivati,iako mu je do kraja mandata ostalo svega nekoliko dana, piše The New York Times.

Posupak je to koji pokreće politička, ustavna i logistička pitanja koja se rijetko razmatraju u američkoj povijesti. Niti jedan predsjednik nikada nije opozivan dva puta ili u posljednjim danima na vlasti, a niti jedan nikada nije osuđen.

S obzirom na kratkoću preostalog vremena koje će prevesti u Bijeloj kući i težinu njegovog ponašanja, zakonodavci također razmatraju odredbu u ustavnim klauzulama koja bi im mogla omogućiti da Trumpu zabrane da ikada više obnaša federalnu dužnost.

Demokrati vode proces ali su i neki su republikanci najavili da će biti otvoreni za saslušanje slučaja. Evo što znamo o tome kako bi proces mogao funkcionirati.

Kongres može smijeniti predsjednika zbog teških kaznenih djela i prekršaja.

Ustav dopušta Kongresu da smijeni predsjednike ili druge službenike izvršne vlasti prije isteka njihovih mandata ako zakonodavci vjeruju da su počinili “izdaju, primanje mita ili druge visoke zločine i prekršaje”.

Impeachment je dvodijelni postupak i namjerno je postavljen na način da teško može uspjeti Prvo, Dom glasa o tome treba li smijeniti – što je jednako optuživanju nekoga u kaznenom predmetu. Optužbe su kodificirane u člancima o opozivu koji detaljno navode optužbe za kaznena djela protiv nacije.

Ako obična većina Doma glasa za podnošenje optužbi, Senat ih mora odmah razmotriti na suđenju. Senat procesuira slučaj, imenujući upravitelje impeachmenta kako bi raspravljali pred senatorima, koji djeluju kao porota, a predsjedniku se tradicionalno dopušta obrana. Vrhovni sudac Vrhovnog suda nadgleda suđenje.

U Senatu je prag osude mnogo viši. Dvije trećine senatora moraju se složiti s osudom; u protivnom, predsjednik je oslobođen. Kada bi svih 100 senatora prisustvovalo suđenju, to znači da bi se 17 republikanaca moralo pridružiti demokratima kako bi dobili osuđujuću presudu.

Opoziv Trumpa u budućnosti bi mu mogao zabraniti obavljanje javnih funkcija.

Iako se može činiti besmislenim opozivati ​​predsjednika baš kad se sprema napustiti dužnost, za Trumpa bi opoziv mogao imati stvarne posljedice. Ako bi bio osuđen, Senat bi mogao glasati da mu se u budućnosti zabrani obnašanje dužnosti. Nakon osuđujuće presude, Ustav kaže da Senat može razmotriti „diskvalifikaciju radi obnašanja i uživanja bilo koje časne dužnosti, povjerenja ili dobiti pod Sjedinjenim Državama“.

Samo obična većina senatora morala bi se složiti da uspješno diskvalificira gospodina Trumpa, koji planira još jednu kandidaturu za predsjednika 2024. godine, što je privlačna perspektiva ne samo demokratima, već i mnogim republikancima koji promatraju vlastite izbore.

Senat je u prosincu 2019. godine oslobodio Trumpa zbog optužbi za zlouporabu moći i ometanje Kongresa u vezi s njegovim pokušajima da izvrši pritisak na Ukrajinu da oblati njegovog političkog suparnika u to vrijeme, Joseph R. Biden mlađi.

Samo su tri američka predsjednika ikad opozivana, uključujući Trumpa. Nitko nikada nije dva puta opozivan.

No, čini se da u Ustavu nema ničega što bi spriječilo Kongres u ponovnom opozivu predsjednika zbog novog niza optužbi.

Vremena je malo, ali nije nemoguće.

Trump treba napustiti dužnost 20. siječnja, jedna od najvećih političkih i logističkih prepreka je kalendar. Protekli predsjednički opozivi, uključujući onaj koji je Dom poduzeo 2019. godine, obično su bili dugotrajni poslovi s istragama, saslušanjima i tjednima javne rasprave.

Ovaj postupak dijelom je namijenjen postizanju konsenzusa za tako drastičnu akciju, ali prema pravilima nije potreban. Ako se demokrati i neki republikanci slože da moraju djelovati, mogu krenuti za nekoliko dana, zaobilazeći Odbor za pravosuđe Doma, sastave optužbe, uvedu i izravno krenu u raspravu i glasaju. U ovom slučaju, budući da Kongres tek započinje s radom, a odbori još nisu ni formirani, to bi moglo biti jedina praktična opcija.

Čim Dom glasa za usvajanje članaka o opozivu, mogu ih odmah proslijediti Senatu koji mora odmah započeti suđenje.

Prema jednoj teoriji o kojoj se raspravlja, Kongres bi mogao opozivati ​​gospodina Trumpa i zadržati članke nekoliko dana da pričekaju dok demokrati ne preuzmu kontrolu nad Senatom, što će se dogoditi nakon polaganja Bidenovog polaganja prisege. Trajanje suđenja, i pravila kojima se uređuju, određuju članovi Senata.

Trump se i dalje može opozivati ​​kao bivši predsjednik.
Povijest daje malo smjernica o pitanju može li se smijeniti predsjednika nakon što napusti dužnost, a odvjetnici Kongresa utrkivali su se u razumijevanju pravnih i ustavnih pitanja.

Postoji presedan za to u slučaju ostalih visokih državnih službenika. 1876. godine Dom je opozivao ratnog tajnika predsjednika Ulyssesa S. Granta, čak i nakon što je dao ostavku na svoje mjesto. Tadašnji je Senat razmatrao je li još uvijek nadležan za saslušanje slučaja bivšeg dužnosnika i utvrdio da jest. U konačnici, tajnik je oslobođen.

Michael J. Gerhardt, ustavni znanstvenik sa Sveučilišta Sjeverne Karoline koji je svjedočio u posljednjem postupku opoziva, napisao je u petak da ne vidi razlog da Kongres ne bi mogao nastaviti.

“Ne bi imalo smisla da bivši dužnosnici ili oni koji odstupe točno na vrijeme pobjegnu od tog mehanizma”, napisao je. “Sukladno tome, trebalo bi podrazumijevati da, ako impeachment započne kad pojedinac obnaša dužnost, postupak se zasigurno može nastaviti nakon što podnese ostavku ili na drugi način ode.”

Previous articleMinistarstvo obrane odgovorilo zašto nije aktivirana kuhinja za 1.800 obroka dnevno: Nitko ju nije tražio!
Next articleIstraživanje: Cjepiva bi mogli imati znatno dugotrajniji učinak od očekivanog!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here