Home Mozaik Misterij nestanka Mateja Periša: Tijelo Splićanina je pronađeno ali neki detalji se...

Misterij nestanka Mateja Periša: Tijelo Splićanina je pronađeno ali neki detalji se vjerojatno nikada neće saznati

105
0

Matej Periš (27) mladić je koji je uoči Nove 2022. iz Splita došao u Beograd kako bi s prijateljima proslavio Novu godinu, a njegov nestanak u noći između 30. i 31. prosinca prošle godine digao je cijelu regiju na noge.

Uprkos svim nadama, potraga za mladićem završila je kobno – njegovo tijelo pronađeno je nakon pet mjeseci potrage, prije godinu dana, u Dunavu kod Ade Huje, kilometrima daleko od mjesta gdje ga je posljednji put snimila nadzorna kamera, piše Blic.

Matej Periš je 30. prosinca izašao s prijateljima u klub “Gotik”. Tijekom noći klub je napustio sam – bez jakne. Snimke njegovih kretanja nakon izlaska iz “Gotike” još uvijek nisu do kraja razjašnjene. Mladićevo nelogično kretanje i trčanje, zaustavljanje taksija, pa ulazak u vodu kod kafića Savanova, kao i signal mobilnog telefona, samo su neki od detalja koji njegov nestanak i odluku da sam napusti klub čine pravom misterijom.

Matejev nestanak ujutro su prijavili prijatelji. No, nisu otkrili nikakve informacije koje bi pomogle policiji utvrditi zašto je mladić napustio lokal nakon čega mu se gubi svaki trag.

Njegovi prijatelji, koji su njegov nestanak prijavili tek sljedeće jutro, nikada se nisu oglasili u medijima. Sve to samo je podgrijalo brojne teorije zavjere i sumnje javnosti oko cijelog slučaja. Posljednji put ga je kamera snimila kako ulazi u vodu kod kafića “Savanova”, a telefonski signal se nalazio kod Velikog ratnog otoka, na ušću Save u rijeku Dunav. Kako smo tada pisali, bazne stanice locirale su signal mobilne telefonije prvo kod “Savanove”, a tek kasnije kod Velikog ratnog otoka.

Zanimljivo je da mu je telefon lociran čak dva i pol sata nakon što je Matej posljednji put viđen kako silazi niz stepenice u Savu.

Splićanka je Maja Sopta koja je u to vrijeme također bila u Beogradu, a s njom je Periš posljednji kontaktirao. Nakon što je ova informacija objavljena u medijima, svi su se pitali tko je ona i je li povezana s Perišinim nestankom.

Potom se oglasila medijima, te iznijela niz detalja o svom posljednjem kontaktu, ali je između ostalog otkrila da je poziv u 22.29 sati izostao.

– 30. decembra zove me prijateljica Teodora da idemo u restoran, neposredno pred ulazak u restoran zvoni mi telefon koji je bio na zadnjem sjedištu auta. No, parkiram tada, još ću slupati auto, snijeg, led, nisam navikla na takve uvjete jer sam s mediteranskog područja, rekla sam vidjet ću kad uđemo u restoran – objasnila je.

Sopta je tom prilikom istaknula da je prošla poligraf u policiji, da je ispričala sve što zna, no opet je njezino pojavljivanje u javnosti otvorilo brojna pitanja.

Tijelo muškarca koji je na sebi imao odjeću koju je Matej nosio prije nestanka pronađeno je 18. svibnja oko 9 sati. Tijelo su pronašli mornari koji su bili u blizini.

U džepu mu je pronađen mobitel, a na ruci srebrni sat. Već na licu mjesta, prema odjeći, zaključeno je da se radi o nestalom Splićaninu. Službena informacija iz MUP-a stigla je sutradan, 19. svibnja, prije godinu dana. Priopćeno je kako je DNK analizom utvrđeno da se radi o Mateju, a prema obdukcijskom nalazu smrt je nastupila nenasilno.

– Rezultati toksikoloških analiza pokazali su prisutnost toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisutnost etilnog alkohola. U uzorku kose utvrđeni su i tragovi kokaina i benzoilekgonina – priopćilo je prošle godine Tužiteljstvo navodeći da su komisijsko vještačenje obavila tri vještaka, liječnika specijalista sudske medicine.

U Crkvi svetog Ante održana je misa koju su služili patrijarh srpski Porfirije i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Nadbiskupija srbijanska pripremila je 27 bijelih ruža za 27 godina Matejevog života, a deseci građana došli su ga ispratiti. Građanima se obratio otac stradalog Nenada Periša koji je nakon nestanka sina već mjesecima u Beogradu. predstaviti.

– Ovom prilikom želim da se zahvalim gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira na to što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi Beograđani darivali 139 dana pomoglo mi je da osjetim ljudsku brigu koja mi je potrebna u ovim trenucima – rekao je Nenad Periš, otac stradalog Splićanina Mateja Periša.

Nestanak Splićanina ujedinio je srpsku i hrvatsku javnost, a građani su svakodnevno podržavali oca u njegovoj borbi i iščekivanju vijesti o sudbini sina. Nažalost, epilog je koban, a neki detalji cijelog slučaja do danas su ostali prava misterija.

Previous articleACI će obilježiti budućnost sjevernog Jadrana kroz multinacionalni projekt implementacije vodikovih tehnologija
Next articleBajaga i Instruktori po prvi puta u čarobnom ambijentu vinkuranskog kamenoloma!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here