Home Mozaik “Moj sedmogodišnji sin je zaljubljen u svog prijatelja.” Što na to kaže...

“Moj sedmogodišnji sin je zaljubljen u svog prijatelja.” Što na to kaže psihoterapeut?

206
0

„Moj sin Francesco mi je rekao da je shvatio kako mu njegov drug Giulio nije samo prijatelj, već da osjeća kako se zaljubio u njega: „Imamo mnogo toga zajedničkog i shvatio sam da ga volim, želim provoditi svo moje vrijeme s njim”. 

Pokušala sam bolje istražiti i malo sam se ‘zapetljala’ u tu situaciju.“

Ovo su riječi Dalile, slušateljice koja je uživo talijanskoj radio stanici Radio DeeJay u emisiji Alessandra Cattelanda pitala psihoterapeutkinju Stefaniju Andreoli kako se nositi sa zaljubljivanjem svog 7-godišnjeg sina Francesca u malog prijatelja Giulija.

“Nisam to loše primila, istraživala sam ne bih li shvatila je li moj sin to rekao svom prijatelju i pokušala sam shvatiti što on podrazumijeva pod ljubavlju ili prijateljstvom. Navečer je moj sin održao isti govor mom mužu, rekavši da su on i njegov školski drug zaljubljeni. Upoznali smo se, volimo se”, izjavljuje majka.

Doktorica objašnjava da je malo teško usporediti ljubavne situacije odraslih s onima tako male djece. Ali ne smijemo podcijeniti dječje osjećaje, čak ni onih od 7 godina: „Francesco je sposoban prepoznati ono što osjeća iznutra. Ignoriranje te teme s njim značila bi ne pridavati važnost njegovim emocijama, pokazati da ih ne doživljavate ozbiljno kako on to čini.”

Znanost je pokazala da prvi objekt ljubavi izvan obitelji može nastupiti već u dobi od 3 godine. Ljubav, nastavlja doktorica, odnosno vrlo jak osjećaj privrženosti, može se desiti već u ovoj dobi: to sigurno nije kao zaljubiti se s 30, ali može se dogoditi. Sve je proporcionalno njegovom iskustvu: “I sasvim je normalno da je jedan dan zaljubljen u Giuliju, a drugi u Giulija. Ono što vam želi reći je koliko je to prijateljstvo intenzivno. A prijateljstvo se može smatrati oblikom ljubavi bez seksa.”

Mama se pribojava da malog Francesca ne zadirkuju njegovi razredni kolege. Završni komentar: “Ono što se događa Francescu nije puno drugačije od onoga što se događa mališanima koji se s lutkama igraju mame i tate. To su mehanizmi oponašanja odraslih koji također govore o tome koliko se Vi i Vaš muž volite. Ukratko, imate dijete koje zna prepoznati ljubav! I nema veze ako ga netko ismijava.”

Previous articleTordicaši na fešti pjevali šovinističku pjesmu “Šugava Rijeko, puna si Srba”, Livaja ih podržao VIDEO
Next articleŽeljko Sopić: Morali smo otići na dva gola razlike i riješiti utakmicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here