Vijesti

Most traži hitnu sjednicu Sabora o opstanku brodogradnje i Vladino postavljanje kriznog menadžmenta u Uljanik grupu

Most traži hitnu sjednicu Sabora o opstanku brodogradnje i Vladino postavljanje kriznog menadžmenta u Uljanik grupu

Most nezavisnih lista zatražio je hitno zasjedanje saborskog Odbora za gospodarstvo o opstanku brodogradnje. Saborski zastupnici Tomislav Panenić i Ines Strenja Linić, gradska vijećnica Grada Rijeke Petra Mandić i županijska vijećnica Istarske županije Divna Radolović Rosanda naveli su ključne probleme zbog kojih traže da se postavi krizni menadžment u Uljanik grupu.
„Tvrtke o kojima danas govorimo godinama su imale potrebu za državnim jamstvima, a ona su im davana na temelju friziranih izvještaja, što je jasna odgovornost onih koji djeluju u tim tvrtkama. Bilo koje restrukturiranje pod ovom upravom nemoguće je i značilo bi nastavak tragedije. Nalazimo se u kriznoj situaciji u kojoj nam neće pomoći EK, nego održiv program restrukturiranja koji treba biti javan.“ – izjavio je saborski zastupnik Tomislav Panenić.
Panenić je pritomzatražio žurno sazivanje tematske sjednice na saborskom odboru za gospodarstvo. Most je još protekle godine upozorio na ova događanja, a rješenje se moglo ostvariti davno prije, naglasio je Panenić. Također, država ne može tražiti od županija da riješe ovaj problem, jer samo država ima sredstva i načine kojima to može učiniti.
„Kad sam na sjednici županijske skupštine još u studenom 2017. godine, znači pred gotovo godinu dana pitala župana je li županija spremna za probleme u Uljaniku, odgovorio mi je da je svjestan problema, ali da ne trčimo pred rudo i ne pretjerujemo. Da se tad informiralo sve nadležne institucije, moglo se izbjeći paniku i strah.“ – izjavila je županijska vijećnica Istarske županije Divna Radolović Rosanda.
Petra Mandić naglasila je da postoje tri razine odgovornosti za ovu krizu koje svaku pojedinačno treba ispitati!Primarno zahtijevamo kaznenu odgovornost uprave i to prije svega uprave Uljanika, a neupitno je da njihovu odgovornost treba tražiti i na razini osobne odgovornosti za nanošenje štete društvu.
„Potom imamo odgovornost vladajućeg društva koje je radilo na štetu ovisnih društava, iz čega proizlazi da su ugovori koji su sklapani na štetu ovisnih društava ni štetni te pozivam sindikalce i radnike kao dioničarei oštećene da traže njihovo poništenje! Naposljetku, uprava i IDS čiju su svesrdnu potporu imali trebaju odgovarati za nečinjenje, jer nisu dolazili na važne sastanke i sjednice kojima bi se na vrijeme interveniralo na svim razinama u cilju rješavanja problematike koja je sada eskalirala. Dodatno uprava nije napravila održivi plan restrukturiranja sukladan tržišnim principima opstojnosti i na žalost sve što se zna je o tome planu je da će 600 ljudi dobiti otkaz. Ne znaju se modeli održivosti, studije isplativosti, kakve brodove i po kojim cijenama misle proizvoditi i kome plasirati.“ – izjavila je gradska vijećnica Grada Rijeke Petra Mandić.
Most je upozorio i na odgovornost IDS-a, koji je cijelo vrijeme podupirao događanja u brodogradilištima, a sada tu odgovornost pokušavaju prebaciti na Zagreb.
„Očekujem od gospodina Miletića da sljedećih deset godina neće mijenjati prostorne planove kako bi omogućio da gospodin Končar sagradi hotelske komplekse i istjera brodogradilište iz Pule. Transferi novca iz 3. maja u Uljanik pod Maksimilijanom Percanom i patronatom Rosande ravni su nacionalnoj izdaji. Očekujem da se smijeni NO, a treba naglasiti i da se Vlada nije ponašala kao pravi gospodar te je propustila staviti svog čovjeka u NO, iako je država dala 600 milijuna eura državnih jamstava, a tvrtki sada prijeti gubitak 570 milijuna eura. Kad sam u Saboru upozoravala na nepravilnosti, optuživali su me da sam politikantica koja kvari ugled tvrtke.“ – izjavila je saborska zastupnica Ines Strenja Linić.
Most je, zaključno, zatražio da Vlada i ostali dioničari postave krizni menadžment, jer problem ne mogu riješiti oni koji su do njega doveli, a u opasnosti nisu samo radnici, već i kooperanti, domaći proizvođači, od kojih su već mnogi otišli u stečaj i u Slavoniji i Zagrebu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.