Home Vijesti Multimedijalna izložba riječke umjetnice Fanni Tutek-Hajnal

Multimedijalna izložba riječke umjetnice Fanni Tutek-Hajnal

273
0

Otvorenje izložbe, mjesto i vrijeme: Galerija Filodrammatica 16.12.2023. u 20:00

Trajanje izložbe: 16.12.2023. – 22.12.2023., svaki dan od 16 do 20 sati.

Kraj svijeta je multimedijalna izložba riječke umjetnice Fanni Tutek-Hajnal. Rezultat je to višegodišnjeg stvaranja fotografije i snimki plesa te skladanja autorske glazbe.

Podloga izložbe su tri Fannine glazbene kompozicije, Kraj svijeta, Utopija bezosjećajnosti i Jakaranda, koje ona izvodi na klaviru, a na ručno izrađenom, unikatnom glazbalu prati je istaknuti riječki glazbenik Ivan Valušek. 

Ideje, osjećaje i slutnje nagoviještene u glazbenim kompozicijama putem improvizacije u ples su nadahnuto prenijeli plesači baleta HNK Ivan pl. Zajc – Marta Voinea Čavrak i Noa Gabriel Siluvangi. 

Fanni je pristupila plesačkom paru kao fotografkinja, stvorivši niz video i fotografskih zapisa plesa. Na taj način su ideje i osjećaji pretvoreni u zvuk, zvuk u ples, a ples je dao vizualne zapise koje ujedinjuju sve predstavljene načine umjetničkog izraza. 

Migracija ideja kroz različite umjetničke tehnike upućuje na stalni tok naše percepcije realnosti koja, baš kao voda, stalno prilagođuje svoje oblike novonastalim uvjetima. Kako su egzistencijalni uvjeti koje smo dobrim dijelom sami stvorili trenutno vrlo nepovoljni za umjetnost, ali i za naš planet u cijelosti, ova izložba, osim ljepote umjetničkog nadahnuća, izražava i duboku zabrinutost za svijet u kojem živimo.

Na rubu velikih promjena, stojimo pred vratima civilizacije. U nedostatku sigurnosti. Promatramo kako naša nepromišljena djela šaraju nebom koje ne prašta. I kisnemo.

Glazba, ples, videa i fotografija zajedno govore istu priču.

Priču o zabrinutosti, nemoći, ljepoti i nadi.

Fotografija/videografija/kompozicija: Fanni Tutek-Hajnal

Izvođači kompozicija: Ivan Valušek (unikatni instrument raža), Fanni Tutek-Hajnal (klavir)

Plesači: Marta Voinea Čavrak, Noa Gabriel Siluvangi

Prateći tekstovi: Nikola Tutek

Fanni Tutek-Hajnal.  

Rođena 26.10.1983, Szombathely, Mađarska.

Glazba i ples igrali su za nju važnu ulogu od ranog djetinjstva. Nakon 20 godina sviranja klasične glazbe na glasoviru, danas sklada svoje kompozicije za glasovir kao i uspavanke za gitaru, ukulele, citer i frulu. Do srednjoškolskih dana bila je plesačica i solistica mađarskih folklornih plesova, a kasnije se počela baviti hip-hopom i, iz hobija, suvremenim plesom. Interes za fotografiju počela je razvijati 2005. godine, a nekoliko godina kasnije završila je fotografski tečaj koji su vodili poznati mađarski fotografi. Od 2013. živi u Rijeci gdje sudjeluje u u projektima fotografije i video produkcije Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, a svoje vizualno umijeće koristi i u dokumentiranju drugih projekata. Do sada je imala devet izložbe fotografija u Budimpešti i Rijeci, a neke su njene fotografije poslužile za naslovnice knjiga:

„3 u 1“ (08.20203, Lovranska Kula)

„Tihi Mjesec“ (12.2022., Rijeka)

„Tijek u gradu koji teče“ (06.-12.2022., Rijeka)

„RIJEČKI BALET: Novi brand Našeg Grada“ (04.22. Rijeka)

„Dimenzije Plesa“ (08.2020., Lovran, Galerija Laurus)

„Balet s karakterom“ (12.2018., Rijeka)

„ASA“ (10.2011., Budimpešta)

„Iznenađeni pješak (08.2010., Budimpešta)

„Plesovi svjetlosti“ (11.2009., Rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here