Home Mozaik Na današnji dan prije 138 godina: Rođen Riccardo Zanella

Na današnji dan prije 138 godina: Rođen Riccardo Zanella

1367
0

image001Na današnji dan prije 138 godina rođen je jedini riječki državnik i najvažniji političar kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća Riccardo Zanella. Po ocu je bio Furlan, po majci Slovenac, nadimkom Profesor ili Gospodin profesor polazio je madžarsku trgovačku školu u Rijeci i Budimpešti, a poslije dobio mjesto profesora knjigovodstva na istoj školi u Rijeci. Zajedno s odvjetnikom Micheleom Mavlanderom osniva autonomiste te postaje njihov lider nakon Maylanderova odlaska.

Za vrijeme prvog svjetskog rata borio se u mađarskoj vojski gdje dezertira Rusima koji ga 1916. godine deportiraju u Rim. Nakon ulaska D’Annunzija u grad, Zanella predvodi autonomističku opoziciju protofašističkoj diktaturi i istovremeno diplomatskim kanalima traži uspostavu nezavisne riječke države. Godine 1921. Zanellin autonomistički blok na demokratskim izborima uvjerljivo pobjeđuje talijanaše i Zanella postaje prvim predsjednikom Slobodne Države Rijeka.

Godinu dana kasnije profašističke snage iz Trsta organiziraju državni udar, a Zanela s riječkom Vladom i svojim brojnim pristašama odlazi u egzil u Kraljevicu. Do početka II. svjetskog rata Zanella živi u Beogradu i Parizu nastojeći obnoviti suverentitet riječke države suprotstavljajući se talijanskom vođi Benitu Mussoliniju koji je u međuvremenu grad anektirao Italiji. Za vrijeme II. svjetskog rata interneran je u Francuskoj gdje uspijeva izbjeći izručenje fašističkoj Italiji, a nakon rata na marginama sastanka ministara vanjskih poslova u Londonu 1945. neuspješno lobira za obnovu riječke države.

Zanella je umro u svom drugom egzilu u Rimu 1959. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here