Home Vijesti Na današnji dan: Rođen je Riccardo Zanella

Na današnji dan: Rođen je Riccardo Zanella

216
0
riccardo1

Riccardo Zanella bio je riječki političar poznat po svojoj ulozi u riječkoj politici krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Rođen je 27. lipnja 1875. godine, a umro 30. ožujka 1959. godine.

Prvi predsjednik SDR

Zanella je bio vođa riječke Autonomne stranke koja se zalagala za autonomiju grada Rijeke u okviru Austro-Ugarske Monarhije. Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, situacija u Rijeci postala je vrlo složena. Grad su željele kontrolirati Italija, Jugoslavija i Mađarska, a na koncu je odlučeno da će Rijeka postati samostalna država, Slobodna Država Rijeka.

Fašistički puč protiv demokratske vlasti, život u egzilu

Riccardo Zanella postao je predsjednik Slobodne Države Rijeka 1921. godine. Međutim, njegov mandat nije dugo trajao jer su ga 1922. godine svrgnule fašističke snage pod vodstvom Giovannija Giuratija, što je označilo početak fašističke kontrole nad gradom. Nakon toga, Zanella je proveo ostatak života u egzilu, ali je nastavio raditi na međunarodnom priznanju Slobodne Države Rijeka i povratku autonomije gradu. Zanella je ostao zapamćen kao ključna figura u borbi za autonomiju Rijeke i kao protivnik fašističke vlasti koja je preuzela kontrolu nad gradom u međuratnom razdoblju.

Riccardo Zanella je 2019. godine dobio trg u Rijeci

Riccardo Zanella dobio je trg u Rijeci 27. ožujka 2019. godine. Trg se nalazi u neposrednoj blizini Guvernerove palače. Imenovanje trga u čast Zanelli bilo je priznanje njegovom doprinosu povijesti Rijeke, borbi za autonomiju grada i antifašizam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here