Home Vijesti Na današnji dan umro Ante Pavelić, najveći izdajnik hrvatskog naroda i ratni...

Na današnji dan umro Ante Pavelić, najveći izdajnik hrvatskog naroda i ratni zločinac

184
0

Pavelić je u Madrid stigao 29. studenog 1957. Nastavio je kontakte s pripadnicima Hrvatskog oslobodilačkog pokreta i primao goste iz cijeloga svijeta. Pavelić je tajno živio sa svojom obitelji, vjerojatno po dogovoru sa španjolskim vlastima. Iako je dobio azil, španjolske vlasti nisu mu dopustile javne nastupe. Sredinom 1958. iz Madrida je poslao poruku Skupštini hrvatskih društava u Münchenu.

Izrazio je želju da se svi Hrvati ujedine u cilju ponovne uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Neke su se skupine distancirale od Pavelića, a druge su to učinile nakon njegove smrti. Svojim nasljednikom na mjestu predsjednika Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u oporuci je imenovao Stjepana Hefera. Pavelić je preminuo 28. prosinca 1959. u bolnici Alemán u Madridu u 70. godini života od rana zadobivenih u Jovovićevom atentatu. Pokopan je na groblju San Isidro, najstarijem privatnom groblju u Madridu.

Srećom, mnogi Hrvati nisu podržavali Pavelićev kvislinški “projekt” te su pristupili NOB-u (odnosno ZAVNOH-u), što je potvrđeno u Ustavu RH kao temelj hrvatske državnosti:

u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

Previous articleDječak (4) progutao žir s novogodišnje jelke u vrtiću, umro u bolnici
Next articleBritanski par namjerava otkupiti autorska prava pjesme “Last Christmas” jer “im ide na živce” i žele ju zabraniti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here