Home Vijesti Na Krimeji se smrzavaju: Nema novca – nema grijanja!

Na Krimeji se smrzavaju: Nema novca – nema grijanja!

1611
0

Stanare triju zgrada na adresama Kumičićeva 41a, Krimeja 12 i Kumičićeva 57 jučer su neugodno iznenadili – hladni radijatori. Tvrtka »Sa-ma«, s kojom imaju zaključen ugovor o održavanju sustava grijanja i toplane koju te tri zgrade koriste, obustavila je isporuku toplinske energije zbog navodno visokog iznosa neplaćenih računa za grijanje. Spoznaja da su ostali bez grijanja u ovim hladnim zimskim danima mnoge od njih je u potpunosti zatekla jer, kako kažu, račune uredno plaćaju, a o obustavi grijanja nisu bili prethodno obaviješteni.
    – Nismo dobili nikakvu obavijest da će grijanje biti isključeno. Ja sam platila sve račune do sada, a ako netko i nije platio račune kako oni mogu isključiti grijanje svima? U zgradi ima mnogo staraca i djece koji su sada po ovoj hladnoći ostali bez grijanja, ogorčena je bila Franka Antonić, stanarka zgrade u Kumičićevoj 41a.
    Ovlašteni predstavnik iste zgrade, Miljenko Andrić, također je nezadovoljan obustavom grijanja, no kako ističe, razumije i vlasnika tvrtke »Sa-ma«, koja zbog neodgovornih stanara koji nisu podmirili svoje račune za grijanje jednostavno nema novaca za nabavu lož-ulja, zbog čega je grijanje i obustavljeno.
   
Nema novca – nema grijanja

– Morate znati da se ovdje ne radi o gradskoj toplani, već o privatnoj toplani ove tri zgrade, koju opslužuje tvrtka »sa-ma«, a s kojom svake godine prije početka sezone grijanja napravimo kalkulaciju troškova na temelju koje sklapamo ugovor, s čime su upoznati i svi stanari. Troškovi grijanja dijele se prema kvadraturi, odnosno veličini stana, napravi se mjesečna kalkulacija i stanari dobiju uplatnice za grijanje. Problem je sada nastao jer velik broj stanara nije platio račune, a tvrtka »Sa-ma« jednostavno nema dovoljno sredstava da nabavlja gorivo ukoliko se računi ne plaćaju. Dosad nismo nikada imali ovakvih problema, ali u ugovoru jasno stoji da može doći do obustave usluge grijanja u slučaju nepodmirivanja računa, a ove godine veliki broj stanara, posebice iz zgrada na adresama Kumičićeva 57 i Krimeja 12 nije platio niti jedan od tri mjesečna računa, koliko ih je dosad pristiglo. Nažalost, ne postoji mogućnost isključenja grijanja samo onima koji račune ne plaćaju pa zbog njih sada ispaštaju svi, kaže Andrić. Grijanje bi, kako kaže Andrić, danas ipak trebalo profunkcionirati, budući da je, prema njegovim saznanjima, tvrtka »Sa-ma« uspjela osigurati određene količine goriva. Do predstavnika tvrtke »Sa-ma« jučer nismo uspjeli doći niti nakon višekratnih telefonskih poziva.
   
Tko će pomoći?

U Udruzi za zaštitu potrošača – Potrošački centar smatraju kako bi posljedice neplaćanja računa za grijanje trebali snositi oni koji ih ne plaćaju, no i tamo imaju razumijevanja za poteškoće s kojima je suočena tvrtka »Sa-ma«. – Žalosno je, međutim, da su među onima koji tvrtki »Sa-ma« ne plaćaju račune i državne tvrtke, primjerice HEP, iako se ministar Šuker hvali kako su svi državni računi podmireni, kao i neke privatne tvrtke i poduzetnici. Cijela situacija vrlo je složena. Osim toga tvrtka »Sa-ma« teško se može nositi i sa cijenama goriva LUL (lož ulje, lako) koje određuje INA. Cijene tog goriva nisu, nažalost, pratile pad cijena nafte na svjetskom tržištu, kao ni pad cijena ostalih derivata na INA-inim crpkama. Cijena tog goriva je tako visoka da ga, kad veći broj stanara ne plati račune, »Sa-ma« jednostavno ne može kupiti. I onda se događaju ovakve situacije, u kojima stotine stanara, među kojima su i starci, djeca i trudnice ostaje bez grijanja. Pitanje je može li i hoće li sada Grad nešto poduzeti da zaštiti te ljude, te imamo li nekakve energetske savjetnike koji eventualno mogu pomoći, kaže Marko Paripović, predsjednik Udruge. (novi list)

Previous articleUpitan kraj plinske krize?
Next articlePlinska kriza: Škola se ne odgađa, trgovački centri bez grijanja!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here