Vijesti

Na prijemu za predstavnike Fiumana u inozemstvu razgovarali o dvojezičnosti

Na prijemu za predstavnike Fiumana u inozemstvu razgovarali o dvojezičnosti

foto: rijeka.hr

U Salonu Grada Rijeke, povodom proslave Dana Sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, održan je tradicionalni prijam za esule.

Fiumane koji žive u Italiji primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović.

U delegaciji Fiumana koji žive u Italiji bili su Guido Brazzoduro i Laura Calci iz Udruge Slobodna općina Rijeka, Giovanni Stelli i Marino Micich iz Društva za riječke studije iz Rima, talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri te Orietta Marot, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci.

Pozdravljajući goste gradonačelnik je naglasio kako ga raduje ovaj sada već tradicionalan susret s Fiumanima koji žive u Italiji, pogotovu nakon što je tijekom prošlogodišnjeg posjeta Rimu imao prigodu posjetiti Društvo za riječke studije iz Rima, odnosno njihov Muzej u kojem se nalazi čitav niz artefakta iz povijesti Rijeke. Gradonačelnik je dodao kako muzej obrađuje tešku temu, jer govori o događajima koji su ostavili dubok trag, kako na njihove sunarodnjake tako i na naš narod. To je jedan složen dio zajedničke povijesti koji se ne smije i ne treba zaboraviti. U tom kontekstu, Obersnel je pohvalio aktivnosti Zajednice Talijana u Rijeci i iskazanu dobru volju oko uključivanja Udruge u projekt EPK 2020.

Giovanni Stelli iz Društva za riječke studije iz Rima je zahvalio gradonačelniku na prijamu naglasivši kako je gradonačelnikov posjet Rimu i njihovom muzeju potvrda dobre suradnje i pozitivnog odnosa Udruge naspram gradskih vlasti. Dodao je kako već duže vrijeme izvrsno surađuju s Muzejom grada Rijeke koji upravo priprema izložbu o riječkim umjetnicima za koju će njihova udruga Muzeju posuditi određena djela. Također, zajedno sa Zajednicom Talijana sudjeluju u radu skupine koja se bavi pitanjima vezanim uz dvojezičnost. „Sve što radimo, naš je doprinos Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture, otvorenom gradu koji njeguje uključivost, a ne isključivost“, kazao je Brazzoduro.

Talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri iskoristio je priliku da se na tečnom hrvatskom jeziku zahvali Gradu Rijeci i Gradskom vijeću na velikoj časti koja mu je ukazana dodjelom Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke” u 2018. godini za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika, posebice stoga jer je nagradu dobio od grada kojeg je zavolio. Konzul je naglasio dvojezičnost, otvorenost i europski duh Rijeke te dodao kako se u ujedinjenoj Europi, kada je riječ o esulima, taj termin više ne koristi već se koristi termin Fiumani koji žive u svijetu, koji bolje i točnije odgovara vremenu u kojem živimo.

Guido Brazzoduro kazao je kako je njihova udruga promijenila naziv pa se od ove godine zove Udruga Talijana Fiumana u svijetu, a uključuje sve esule i neesule koji se osjećaju dijelom ovog grada. „Time smo prevladali negativan stav koji je izazivao naziv Slobodna općina Rijeka u egzilu, premda su naše glavne točke programa zadržane“, kazao je Brazzoduro.

Komentirajući rečeno, gradonačelnik Obersnel je dobrim ocijenio promjenu imena jer u ujedinjenoj Europi, barem kad je o građanima Europe riječ, nema esula. „Ime koje je vaša udruga nosila izazivalo je određeno podozrenje, jer kada je o zajedničkoj povijesti riječ, valja naglasiti da se radilo o teškim vremenima i u Hrvatskoj ima ljudi koji to vrijeme pamte po za njih teškim događajima, kazao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako što se dvojezičnosti tiče , inicijativa za uspostavu dvojezičnosti je otvorena tema koju će se nastojati raspraviti kroz razgovore sa zajednicom Talijana. Njegovo promišljanje o tome, na neki je način proizašlo iz zanimljive knjige Stradario di Fiume, Massima Superine, koju je svojedobno dobio od Društva za riječke studije iz Rima, a koja prikazuje nazive riječkih ulica i trgova kroz povijest. „Kroz projekt EPK 2020 pokušat ćemo u centru grada prikazati sva imena ulica i trgova, kroz povijest. To je puno bolje rješenje od klasičnog prijevoda, što je vidljivo primjerice u nazivu Trga Ivana Koblera, kojem bi bilo bolje dodati naziv Piazza Erbe jer se nekada tako zvao, nego prevoditi u Piazza Giovanni Kobler, ali o tome će se još razgovarati“ rekao je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik je gostima poklonio novu knjigu Silvije Tomaševića: ‘’Tajanstveni Morčić’’

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.