Home Vijesti Na Rujevici oštećeni i WC-i, policija zaustavila stotinjak navijača Hajduka u vlaku...

Na Rujevici oštećeni i WC-i, policija zaustavila stotinjak navijača Hajduka u vlaku iz pravca Slovenije!

312
0

Jučer, 24. svibnja s početkom u 19 sati na stadionu Rujevica u Rijeci odigrana nogometna utakmica finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa između HNK Hajduk i HNK Šibenik, a koja je prethodno proglašena utakmicom visokog rizika.

Utakmicu je s tribina pratilo 7.100 gledatelja, od kojih oko 2.800 navijača HNK Hajduk i 500 navijača HNK Šibenik.

Ravnateljstvo policije je kroz uspostavljeni Stožer za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene Protokolom o sigurnosti na utakmicama visokog rizika te koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava.

U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava primorsko-goranska je organizirano provela prihvat vlaka, autobusa, osobnih i kombi vozila s navijačima, kao i njihov povratak.

Prije, za vrijeme i nakon utakmice ukupno je privedene su 52 osobe, od kojih 37 navijača kluba iz Splita, koji su zatečeni na području naplatnih kućica Rupa, željezničkoj postaji u Permanima i na Rujevici.

Najveći broj ih je zatečen u pokušaju dolaska na utakmicu ili na ulasku na stadion bez ulaznica, odnosno odgovarajuće isprave izdane od organizatora. Između spomenutih, zatečeno je i 11 navijača koji su već evidentirani kao počinitelji prekršaja iz domene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Izdvajamo i postupanje policije na željezničkoj postaji u Permanima, gdje je je u vlaku koji prometuje u pravcu Rijeke zaustavljeno stotinjak navijača splitskog kluba, a pronađeni su i oduzeti predmeti pogodni za nanošenje ozljeda i maskiranje, čime je spriječeno moguće izazivanje nereda.

Također, u istom vlaku su prilikom postupanja policije u počinjenju prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zatečeni te potom i prekršajno procesuirani hrvatski i poljski državljanin.

Osim toga, policija je u pokušaju dolaska na utakmicu s predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, spriječila hrvatskog državljanina, navijača kluba iz Splita. Spomenuti je zaustavljen na kontrolnom punku u Klenovici te je u njegovom vozilu pronađeno i oduzeto pet gumenih palica. Protiv njega policija podnosi optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Osim bez ulaznica, na ulasku ili na prostoru sportskog objekta u posjedovanju pirotehničkih sredstava (baklji) i droge (kokain, speed), zatečeno je šest navijača, od kojih dva maloljetnika i jedan francuski državljanin.

U dva navrata, izvan zone stadiona po završetku utakmice, 15 navijača riječkog kluba, od kojih dva maloljetnika, narušavalo je javni red i mir na naročito drzak način te se na diskriminirajući način ponašalo prema drugim navijačima, od kojih su dvojica zadobila ozljede. Jedan od počinitelja je pokušao pobjeći s mjesta događaja, u čemu su ga spriječili policijski službenici uz uporabu sredstava prisile (lisice). Spomenuti počinitelji su sankcionirani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Nadalje, za vrijeme utakmice u drugom poluvremenu zapaljeno je više baklji, dimnih kutija i drugih predmeta te je oštećen veći broj stolica, radi čega je zabilježena i manja intervencija vatrogasaca.

Oštećene su i sanitarne prostorije na stadionu, jedno vozilo šibenskih registarskih oznaka i te je evidentirana krađa mobitela, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja počinitelja protupravnih ponašanja.

Utakmica je završila u 20:55 sati, nakon čega je uslijedio razilazak posjetitelja i pratnja navijača koja je protekla bez postupanja policijskih službenika.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su svi rodovi policije – posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije diljem RH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here