Home Vijesti Načelnica Ahmetović najavila nastavak borbe protiv plutajućeg LNG-a pred europskim sudovima

Načelnica Ahmetović najavila nastavak borbe protiv plutajućeg LNG-a pred europskim sudovima

643
0

Župan Zlatko Komadina i načelnica Općine Omšalj Mirela Ahmetović održali su press konferenciju povodom današnje presude Upravnog suda a vezano za ocjenu zakonitosti izdavanja I. izmjene i dopune lokacijske dozvole za realizaciju plutajućeg LNG terminala, koja je presuđena u korist Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Župan Komadina rekao je kako Primorsko-goranska županija daje punu podršku pravičnoj borbi stanovništva Omišlja i otoka Krka pa i cijele Primorsko-goranske županije protiv plutajućeg LNG terminala. „Općina Omišalj podigla je tužbu protiv izdavanja lokacijske dozvole jer je protivna našem Prostornom planu, međutim presuda je takva kakva je. Par kilometara dalje u Omišlju imamo primjer kako državna firma JANAF može uspješno poslovat. Apsurdno je da umjesto da imamo kopneni terminal za skladištenje plina kojem može JANAF biti investitor, koji može biti državno vlasništvo i otvoriti tržište plina na ovom prostoru sukladno prostorno planskoj dokumentaciji PGŽ , mi imao zapravo agresiju na ljude i prostor s plutajućim terminalom kojeg ovdje nitko neće. Apeliram na državnu vlast da planira i realizira raditi projekte u suglasju sa lokalnom i regionalnom zajednicom“, rekao je Komadina.

Komentirajući negativno presudno odnosno odbijanje tužbe Općine Omišalj protiv lokacijske dozvole, načelnica Ahmetović izjavila je da Općina Omišalj neće stati na ovoj razini, te će se žaliti Visokom upravnom sudu. „Nisam očekivala drugačiju presudu a istovremeno smo pokrenuli kontakte i komunikacije sa Europskom komisijom i Europskim parlamentom iz razloga što je pitanje da li treba imati povjerenja u hrvatski pravosudni sustav i u najaktivnijoj mogućoj mjeri pripremamo se za nastup pred Europskim pravosudnim institucijama“, rekla je Ahmetović te dodala da će sve daljnje aktivnosti općine i stanovnika Omišlja ići prema europskim tijelima i institucijama. „Očekujemo zaštitu europskih institucije jer u povijesti Europske unije nije se desilo da Europska unija financira ili sufinancira projekt kojem se oštro i kategorički protivi cijela lokalna zajednica pa i kako je rekao župan velika većina regionalne zajednice. U svakom slučaju Općina Omišalj nije rekla svoje zadnje slovo po pitanju ovog projekta i mi ćemo se boriti do kraja“, zaključila je Ahmetović.

Župan Komadina za kraj je istaknu kako se Republika Hrvatska postavlja na način da može izdati bilo koji dokument za građenje bilo kojeg strateškog državnog projekta. Upravo je i tu taj slučaj. Nitko od nas nije protiv LNG terminala za koji smo mi izdali sve dozvole, a to je kopneni terminal. Ne može se zamjenom teza odobravati nešto za što mi nismo bili, zaključio je župan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here