Home Biznis Nagrada za osuđujuću presudu Petraču: Sanader Turudićevoj supruzi sredio posao u Svetom...

Nagrada za osuđujuću presudu Petraču: Sanader Turudićevoj supruzi sredio posao u Svetom Duhu?

2980
1

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, suočen je s tužbom koju je protiv njega podignuo njegov kolega, sudac Županijskog suda Oliver Mittermayer, također jedan od kandidata za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Kako piše Objektiv, Mittermayer je protiv Turudića podigao tužbu Upravnom sudu u Zagrebu jer smatra da je Turudić na tu poziciju došao nezakonitim putem, odnosno da je nezasluženo došao do dijela bodova koje dodjeljuje sudačko vijeće Županijskog uda i Državno sudbeno vijeće. Tvrdi kako je predsjednik sudačkog vijeća Turudiću dodijelio bodove koji mu po Metodologiji izrade ocjena ne pripadaju, a prema postotku ukinutih sudskih odluka Turudić je, tvrdi Mittermayer, trebao dobiti pet bodova manje nego što mu je dodijelio predsjednik vijeća. Na kraju je Turudić ipak pobijedio i to sa 150 bodova, dok je Mittermayer imao 148.

Prema zakonu o sudovima, predsjednici sudova s više od 20 sudaca mogu obavljati samo poslove sudske uprave. Turudić, iako je predsjednik suda koji broji više od 80 sudaca, sudi ili je sudio neke od najvećih slučajeva, poput onog protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, Polančeca, Petrača, Nevena Jurice, ubojstva Ivane Hodak, afere Dubai…

U Ministarstvu pravosuđa samo ponavljaju što jasno stoji u zakonu, ali dodaju kako “u takvim slučajevima ne postoji zabrana vođenja sudskih postupaka”. Drugim riječima, kako tvrde u Ministarstvu, Turudić ne radi ništa protuzakonito, usprkos činjenici da niti jedan od njegovih prethodnika nije vodio takvu praksu, već se bavio isključivo organizacijom.

Prema riječima Alana Uzelca, člana Državnog sudbenog vijeća, prilikom odabira sudaca u slučaju protiv bivšeg premijera, Turudić je sam sebi dodijelio taj slučaj uz izliku kako je izbor sudaca za taj proces bio skučen. Usprkos jasnim pravilima koja nalažu izbor prema abecednom redu ili pak računalni izbor… Razlog tome je, kako piše Objektiv, priča koja kruži zagrebačkim kuloarima, a prema kojoj je Sanader Turudiću, kao nagradu za osuđujuću presudu Petraču, “sredio” posao njegovoj supruzi u bolnici Sv. Duh. Tu je priču potvrdilo nekoliko izvora, ali niti jedan od njih nije htio javno otkriti svoj identitet.

Navodno za tu poziciju nije bio raspisan niti natječaj, iako iz Sv. Duha tvrde kako je sve obavljeno prema propisima. “Mogu samo reći da spomenuta doktorica odlično obavlja svoj posao i jedna je od najboljih stručnjakinja u svom području”, kratko je zaključio ravnatelj bolnice Miran Martinac.

Da se predmeti na Županijskom sudu u Zagrebu ne dodjeljuju uvijek prema pravilima, potvrdila je u razgovoru u DSV-u i Lana Peto Kujundžić, jedna od kandidatkinja za mjesto predsjednice suda, koja je naglasila kako “isti suci uvijek dobivaju određene predmete”.(index.hr)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here