Home Vijesti ‘Nabavlja se uređaj za spriječavanje širenja smrada’

‘Nabavlja se uređaj za spriječavanje širenja smrada’

1321
2

Na dnevnom redu kolegija gradonačelnik Obersnela našla se i Informacija o sanaciji odlagališta Viševac i aktivnostima na lokaciji Faze 0-1 Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je tome povod niz netočnih informacija i poluinformacija objavljenih u različitim medijima, potenciranih u svrhu dnevno-političkih prepucavanja i zbog činjenice da je to bila tema nedavno održane sjednice Općinskog vijeća Viškova. Upravo na toj sjednici, dodao je, glavnim krivcem za postojeće stanje i širenje neugodnih mirisa na područja buduće CZGO-a prozvan je Grad Rijeka i gradonačelnik Obersnel osobno. Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević iznijela je kronologiju svih aktivnosti poduzetih na sanaciji deponija Viševac od 2004. godine do danas, podsjetivši da se KD Čistoća gospodarenjem otpadom na toj lokaciji bavi više od 50 godina.


foto: rijeka.hr

“Unatoč svemu iznesenom i dalje se prelazi preko činjenica da se sve aktivnosti na deponiju Viševac i novoj CZGO Marišćina temelje na lokacijskim i građevinskim dozvolama i ništa nije izvršeno izvan toga. Primjedbe da se na tim lokacijama radi nešto ilegalno, ne stoje i to se vrlo lako može utvrditi. Prvog siječnja ove godine prestali smo odlagati otpad na Viševcu, iako po građevinskoj dozvoli tamo još ima mjesta. Sav otpad koji tamo odlažemo se balira, a ujedno se provodi i sanacija deponija. To podrazumijeva i manipulaciju s postojećim otpadom i to sukladno građevinskoj dozvoli, a to će trajati bar još godinu dana, koliko će trajati izgradnje preostalih od ukupno 52 plinska bunara, koliko će ih u konačnici biti na Viševcu”, kazao je gradonačelnik Obersnel naglasivši da je za plato odlagališta bala na Marišćini dobivena i uporabna dozvola.
Gradonačelnik je priznao da je problem širenja neugodnih mirisa iz bala sa Marišćine sve iznenadio i da je to očito rezultat povećanih temperatura. Stoga se pristupilo prskanju bala biološkim preparatima koji su bezopasni za čovjeka i okolinu. Obersnel je istaknuo da je u tijeku postupak nabave uređaja koji će spriječiti širenje neugodnih mirisa iz bala, a koji bi trebao profunkcionirati u roku od 15 do 30 dana. Gradonačelnik je rekao da je poduzeto sve što je Općinsko vijeće i tražilo zaključcima posljednje sjednice. Tomu je dodao da je procijenjeno da bi trenutačno bilo neracionalno graditi poseban sustav mehaničko-biološke obrade, jer bi to zahtijevalo do 30 milijuna kuna, a postavljenje bi trajalo od šest mjeseci do godinu dana, tim više što je izgradnja takvog postrojenja, ali znatno većih kapaciteta ionako predviđena u sklopu izgradnje nove Zone i to i prije 2014. godine. Obersnel je naglasio da će deponiranje baliranog otpada u pripremljene kazete ubuduće spriječiti širenje neugodnih mirisa, pa su sve aktivnosti trenutačno usmjerene na dobivanje uporabne dozvole za to. Izražavajući žaljenje zbog pojave navedenih problema, Obersnel je rekao da je jedan od krivaca za kašnjenje izgradnje cijele Zone i Općinsko vijeće Viškova koje je godinama opstruiralo izgradnju CZGO Marišćina. Godine su, dodao je, izgubljene na upravnim i sudskim postupcima, a do sada je Zona već mogla biti izgrađena. “To se odnosi i na sanaciju Viševca, gdje je dugo trajao postupak izvlaštenja. Dio najglasnijih, koji nas sada prozivaju, snose jednaku odgovornost za sve što se događa. Poduzimamo brojne aktivnosti kako bi spriječili širenje neugodnih mirisa, a jedino pravo rješenje je stavljanje u funkciju nulte faze Marišćine. Do tada sve pozivam na strpljenje”, poručio je Obersnel podsjetivši da 60-70% komunalnog otpada dolazi iz Rijeke, a ostatak iz drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.(rijeka.hr)

2 COMMENTS

  1. “Prvog siječnja ove godine prestali smo odlagati otpad na Viševcu, iako po građevinskoj dozvoli tamo još ima mjesta. Sav otpad koji tamo odlažemo se balira, a ujedno se provodi i sanacija deponija.”

    U mad bro?

  2. Jel nebi trebao prije da se nabavi jedan takav uređaj za centar grada u kojem žive porezni obveznici koji pune proračun tog istog grada??? E jeste izgubljeni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here