Mozaik

Nagrađivana ‘Medeja’ u režiji Olivera Frljića gostuje u ‘Zajcu’ 12. lipnja

Nagrađivana ‘Medeja’ u režiji Olivera Frljića gostuje u ‘Zajcu’ 12. lipnja

Dan nakon premijere opere „Norma” čiji su korijeni duboko u grčkom mitu o Medeji, u HNK Ivana pl. Zajca u utorak 12. lipnja u 19:30 sati gostuje „Medeja” Drame SNG Maribor. Za predstavu su osigurani titlovi na hrvatskom jeziku.

Euripidova starogrčka tragedija u režiji Olivera Frljića osvojila je nagrade za najbolju predstavu 32. Gavellinih večeri”2017. te za najbolju žensku ulogu –Nataša Matjašec Rošker za ulogu Medeje.

Odluku o nagradi obrazložili su između ostalog i ovim riječima: „Predstava je visoko kvalitetni proizvod suvremenog kazališnog pisma (…) Cijeli ples ritmiziranog govora i koreografiranih tijela, zvučnih i ostalih vizualnih segmenata, usprkos brzim rezovima i estestkim te glumačkim prebacivanjima, pretvara se u koherentnu predstavu koja gledatelja s lakoćom zavede, uznemiri i približi Medeji (…)”, „Nataša iscrtava, oživljava i utjelovljuje Medeju kroz njezinu moguću mušku revolucionarnu i stravstvenu prirodu”.

Euripidova „Medeja” u prvi plan stavlja ženu čijim žilama teče božanska, ljudska i čarobnjačka krv. Medeja je kod Euripida (480 pr. n. e. – 406 pr. n. e.) sve do kraja, kada djedovim božanskim kolima kao „deus ex machina” odleti sa scene, prije svega ljudsko biće. Nije žrtva božjih proročanstava ili ljutnje bogova, ona je samo žena, koja je iz posve odane ljubavne strasti počinila strašne zločine, da bi ustoličila svog junaka na prijestolju i u bračnoj postelji.

„To je tragedija u kojoj se ljubav pretvara u tragičnu osvetu temeljenu na mogućnosti uspostavljanja drugačijeg društvenog svemira”, kazao je dramaturg predstave Goran Injac.

U ulogama mariborske „Medeje” su: Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančić, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič i Viktor Meglič.

Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja je Sandra Dekanić, glazbu je odabrao Oliver Frljić, svjetlo je oblikovala Vesna Kolarec.

Predstava je premijerno odigrana 13. siječnja 2017. godine.

Predstava traje jedan sat, izvodi se bez pauze.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Vanzemaljci na Kvarneru?

spJanuary 15, 2019

Urban&4 ovog petka u riječkom Pogonu kulture!

spJanuary 14, 2019

Stiže najveselije doba godine – Karneval u Opatiji donosi sedam tjedana vladavine maškara

spJanuary 14, 2019

Najslavniji ljubavni par po prvi put u povijesti na riječkoj opernoj sceni!

spJanuary 11, 2019

Riječki Erazmus traži nove članove!

spJanuary 11, 2019

Stiže nam peto godišnje doba – Riječki karneval

spJanuary 9, 2019

Rodila Ana Jelušić Black!

spJanuary 8, 2019

Rijeka prva na Kvarneru porastu turističkog prometa

spJanuary 8, 2019

Lisica na Kozali

spJanuary 5, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.