Mozaik

Nagrađivana ‘Medeja’ u režiji Olivera Frljića gostuje u ‘Zajcu’ 12. lipnja

Nagrađivana ‘Medeja’ u režiji Olivera Frljića gostuje u ‘Zajcu’ 12. lipnja

Dan nakon premijere opere „Norma” čiji su korijeni duboko u grčkom mitu o Medeji, u HNK Ivana pl. Zajca u utorak 12. lipnja u 19:30 sati gostuje „Medeja” Drame SNG Maribor. Za predstavu su osigurani titlovi na hrvatskom jeziku.

Euripidova starogrčka tragedija u režiji Olivera Frljića osvojila je nagrade za najbolju predstavu 32. Gavellinih večeri”2017. te za najbolju žensku ulogu –Nataša Matjašec Rošker za ulogu Medeje.

Odluku o nagradi obrazložili su između ostalog i ovim riječima: „Predstava je visoko kvalitetni proizvod suvremenog kazališnog pisma (…) Cijeli ples ritmiziranog govora i koreografiranih tijela, zvučnih i ostalih vizualnih segmenata, usprkos brzim rezovima i estestkim te glumačkim prebacivanjima, pretvara se u koherentnu predstavu koja gledatelja s lakoćom zavede, uznemiri i približi Medeji (…)”, „Nataša iscrtava, oživljava i utjelovljuje Medeju kroz njezinu moguću mušku revolucionarnu i stravstvenu prirodu”.

Euripidova „Medeja” u prvi plan stavlja ženu čijim žilama teče božanska, ljudska i čarobnjačka krv. Medeja je kod Euripida (480 pr. n. e. – 406 pr. n. e.) sve do kraja, kada djedovim božanskim kolima kao „deus ex machina” odleti sa scene, prije svega ljudsko biće. Nije žrtva božjih proročanstava ili ljutnje bogova, ona je samo žena, koja je iz posve odane ljubavne strasti počinila strašne zločine, da bi ustoličila svog junaka na prijestolju i u bračnoj postelji.

„To je tragedija u kojoj se ljubav pretvara u tragičnu osvetu temeljenu na mogućnosti uspostavljanja drugačijeg društvenog svemira”, kazao je dramaturg predstave Goran Injac.

U ulogama mariborske „Medeje” su: Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančić, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič i Viktor Meglič.

Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja je Sandra Dekanić, glazbu je odabrao Oliver Frljić, svjetlo je oblikovala Vesna Kolarec.

Predstava je premijerno odigrana 13. siječnja 2017. godine.

Predstava traje jedan sat, izvodi se bez pauze.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

FOTO: Mladi Riječani prosvjedovali za spas planeta!

spMarch 22, 2019

‘I zvijezde štucaju’: Veliki pljesak publike na premijeri dječjeg ‘Vježbanja života’ (FOTO)

spMarch 22, 2019

Predstavljanje slikovnice ‘Rigo Janči – ljubav kao slatko nadahnuće’ napunilo Guvernerovu palaču

spMarch 22, 2019

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.