Home Vijesti Najavljena proslava Vele Gospe na Trsatu

Najavljena proslava Vele Gospe na Trsatu

123
0

U nedjelju, 15. kolovoza na proslavi blagdana Velike Gospe Svetište Majke Božje Trsatske očekuje tisuće hodočasnička, za koje je i ove godine, uz vjerski, pripremljen kulturni i zabavni program. Tog dana, s obzirom na velik broj hodočasnika, uže središte Trsata bit će zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz.


foto: rijeka.hr

Tradicionalnu proslavu Vele Gospe na Trsatu najavio je gvardijan Trsatskog svetišta fra Lucije Jagec, istaknuvši kako se i ove godine na najveći marijanski blagdan na Trsatu očekuje između 20 i 30 tisuća posjetitelja. Vjernički program proslave blagdana započinje trodnevnicom u četvrtak 12. kolovoza koju će predvoditi fra Darko Tepert. Svaki dan trodnevice započinje sa marijanskom pobožnosti u 18 sati.

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Sv. misi će prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.00 i 11.30 sati, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti.

Proslavu Velike Gospe uvijek prati i kulturni program. U organizaciji riječke podružnice Hrvatske glazbene unije u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, najstarijoj župnoj crkvi u gradu koja slavi svoga patrona, u subotu, 14. kolovoza s početkom u 20 sati koncert “Lipi kraju moj” održat će proslavljena kantautorica Mirjana Bobuš. Nit njezine intimne glazbene priče predstavljat će 20 pjesama vezanih uz naš kraj i ljude, a koncert će, prema vlastitim riječima, završiti pjesmom “Majko Naša Trsatska”, glazbeničinom zahvalom Majci Božjoj na pomoći u bolesti. Kao uvod u koncert Anton Mario Kamenar izvest će orguljašku glazbu Ivana pl. Zajca. Ulaz na koncert je slobodan.

Na blagdan Vele Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija, pa će tako od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim tehničkih i interventnih, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom te Ulica Drage Šćitara od Marohnićeve Ulice do Ulice fra Serafina Schona. Opskrbna vozila trgovina i ugostiteljskih objekata moći će prometovati do 8 sati ujutro te od 13 do 16 sati, dok će vozila za riječki sajam moći dovoziti robu do 8 sati.

Posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, koji će toga dana na liniji 2 biti besplatan, a KD Autotrolej će povećavati broj polazaka autobusa od Željezničkog kolodvora do Trsata. Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije, prometnog redarstva te prometne jedinice mladeži, uz stalno dežurstvo Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. (rijeka.hr)

Previous articlePrva pobjeda Klibe na Skandia for Gold regati Svjetskoga kupa
Next articleRiječanke krenule s pripremama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here