Home Mozaik Najljepši nacionalni parkovi u Europi: Plitvička Jezera na prvom mjestu

Najljepši nacionalni parkovi u Europi: Plitvička Jezera na prvom mjestu

124
0
08da7644 c83b 4bab b1cc adc70e123dec
08da7644 c83b 4bab b1cc adc70e123dec

Europa je dom mnogim prekrasnim nacionalnim parkovima koji pružaju savršenu alternativu užurbanim odmaralištima i gradovima. Posjetitelji ovih parkova mogu uživati u jedinstvenom krajoliku i netaknutoj prirodi, daleko od gužve i buke. Popularna stranica europeanbestdestinations.com izdvojila je neke od najzanimljivijih nacionalnih parkova koji su obavezne destinacije za sve ljubitelje prirode.

1. Nacionalni Park Plitvička Jezera, Hrvatska

Na vrhu popisa nalazi se Nacionalni park Plitvička jezera, poznat po svojim spektakularnim slapovima. Smješten između planinskog lanca Male Kapele i planinskog lanca Ličke Plješivice, ovaj park nudi nevjerojatne prizore kaskadnih jezera i bujne vegetacije. Posjetitelji mogu uživati u šetnjama drvenim stazama i brojnim vidikovcima koji pružaju nezaboravne poglede na prirodne ljepote parka.

2. Saxon Switzerland, Njemačka

Saxon Switzerland u Njemačkoj je drugi na popisu. Ovaj park poznat je po svojim dramatičnim pješčenjacima i dubokim kanjonima, idealnim za planinarenje i penjanje. Posjetitelji mogu istraživati brojne staze koje vode do impresivnih vidikovaca s kojih se pruža pogled na rijeku Elbu.

3. Dolomiti Belluno, Italija

Dolomiti Belluno u Italiji, treći na listi, pružaju nevjerojatne planinske pejzaže. Ovo područje je raj za ljubitelje zimskih sportova i planinarenja, s brojnim stazama koje vode kroz prekrasne doline i uzvišenja.

4. Divlja Taiga, Finska

Četvrto mjesto zauzima Divlja Taiga u Finskoj. Ovaj park je dom rijetkih divljih životinja, uključujući mrke medvjede i vukove. Posjetitelji mogu sudjelovati u organiziranim turama za promatranje ovih fascinantnih stvorenja u njihovom prirodnom staništu.

5. Ecrins, Francuska

Nacionalni park Ecrins u Francuskoj, koji je Vijeće Europe proglasilo “Europskim planinskim parkom”, nalazi se na petom mjestu. Ovaj park nudi širok spektar aktivnosti na otvorenom, od planinarenja do skijanja, uz nevjerojatne pejzaže i bogatu floru i faunu.

6. Durmitor, Crna Gora

Durmitor u Crnoj Gori, poznat po svojim planinskim vrhovima i ledenjačkim jezerima, nudi avanturistima brojne mogućnosti za istraživanje. Park je savršen za planinarenje, skijanje i rafting na rijeci Tari.

7. Triglav, Slovenija

Triglav u Sloveniji, nazvan po najvišem vrhu zemlje, nudi spektakularne pejzaže alpskih dolina, rijeka i jezera. Ovo područje je popularno među planinarima i ljubiteljima prirode koji žele uživati u čistom zraku i mirnom okruženju.

8. Soomaa, Estonija

Nacionalni park Soomaa u Estoniji je raj za ornitologe. Njegove močvarne šume dom su brojnim egzotičnim pticama, uključujući bjeloleđeg i troprstog djetlića, te crnu rodu. Pos

Posjetitelji mogu promatrati ove fascinantne ptice u njihovim prirodnim staništima, a park također nudi i mogućnost istraživanja močvarnih područja kajakom ili kanuom.

9. Ordesa, Španjolska

Na devetom mjestu je Nacionalni park Ordesa u Španjolskoj. Smješten u podnožju Monte Perdida, trećeg najvišeg vrha Pirineja, park je poznat po svojim slikovitim dolinama i rijekama. Posjetitelji mogu uživati u planinarenju, šetnjama i promatranju bogate flore i faune.

Nacionalni parkovi diljem Europe pružaju jedinstvene prilike za bijeg od užurbanog života i uživanje u prirodnim ljepotama. Bilo da ste ljubitelj planinarenja, promatranja ptica, fotografiranja ili jednostavno tražite mirno mjesto za opuštanje, ovi parkovi nude nešto za svakoga.

Prije posjeta bilo kojem nacionalnom parku, važno je dobro se pripremiti. Provjerite vremenske uvjete, ponijeti odgovarajuću opremu i poštujte pravila i propise parka kako biste očuvali njegovu prirodnu ljepotu. Također, ne zaboravite na ekološki osviješten pristup – ostavite park onako kako ste ga zatekli kako bi i drugi mogli uživati u njegovim ljepotama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here