Home Vijesti Najnovija istraživanja otkrila novi pozitivan efekt cjepiva protiv korone

Najnovija istraživanja otkrila novi pozitivan efekt cjepiva protiv korone

232
0

Najnovija istraživanja sugeriraju da cjepiva protiv COVID-19, osim što štite od težih posljedica zaraze koronavirusom, također mogu imati dodatnu korist – smanjenje rizika od srčanih komplikacija i razvoja krvnih ugrušaka povezanih sa SARS-CoV-2, objavljeno je u stručnom časopisu Heart.

Manji rizik od srčanih komplikacija

Međunarodni tim stručnjaka objedinio je rezultate niza studija koje obuhvaćaju podatke prikupljene na više od 10 milijuna cijepljenih osoba i isto toliko necijepljenih u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Estoniji. Analiza je pokazala da su cijepljene osobe imale znatno manji rizik od srčanih komplikacija i komplikacija povezanih s razvojem ugrušaka nakon što su preboljele COVID-19 u razdoblju do godinu dana.

“Naša saznanja ukazuju na to da su cjepiva bila učinkovita, ne samo u smanjenju broja infekcija, već su također smanjila rizik od razvoja teških oblika COVID-19”, rekla je znanstvenica Núria Mercadé-Besora s britanskog Sveučilišta Oxford, koja je zadužena za objedinjavanje podataka.

Manji rizik od nastanka krvnih ugrušaka

Prema istraživanju, cijepljenje protiv COVID-19 povezano je sa značajno manjim rizikom od krvnih ugrušaka u venama (za 78 posto), krvnih ugrušaka u arterijama (za 47 posto) i zatajenja srca (za 55 posto) u prvih 30 dana nakon infekcije.

Iako se s vremenom rizik od navedenih komplikacija smanjivao, i dalje je ostao visok – smanjenje je iznosilo 50 posto u slučaju krvnih ugrušaka u venama, 38 posto u slučaju krvnih ugrušaka u arterijama i 48 posto kod zatajenja srca u razdoblju od 181 do 365 dana nakon infekcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here