Home Najnovije Najteži val korone u Srbiji, sve više djece s ozbiljnim obostranim upalama...

Najteži val korone u Srbiji, sve više djece s ozbiljnim obostranim upalama pluća!

554
0

– Najteže kliničke slike su u ovom valu, češće su obostrane pneumonije koje zahtijevaju i terapiju kisikom. A to su zdrava djeca, koja nemaju komorbiditete, rekla je za Kurir dr. Olivera Ostojić, voditeljica Dječje klinike u KBC -u “Dragiša Mišović”,.

U krevetima je 27 djece, a imaju od 20 dana do 17 godina.

– U posljednjih tjedan dana bilo je ozbiljnih pneumonija. U 24 sata primili smo, kako iz unutrašnjosti, tako i iz Beograda, četvero djece s ozbiljnim bilateralnim upalama, koje pokazuju visok rezultat na skeneru, 14 i 18 od 25. Riječ je o djeci od 10, 11, 14 godina, mlađim tinejdžerima . Zasad su na najviše šest litara kisika. Naravno, nisu cijepljeni. Ranije su bili bez ikakvih bolesti, osim jednog djeteta koje ima endokrinološki problem – kaže dr. Ostojić.

Bebe su i dalje dobro, a kliničke slike su lakše do umjerene.

– Dolaze s povišenom temperaturom, prilično se brzo oporavljaju pa su bebe i dalje najjača karika u pedijatriji – kaže dr. Ostojić i dodaje kako se povećao broj djece u trijažnoj klinici, njih je tijekom vikenda bilo tridesetak.

Liječnik podsjeća da je cijepljenje djece starije od 12 godina odobreno, da ga preporučuju imunolozi i epidemiolozi, kao i Udruga pedijatara, jer su cjepiva sigurna i učinkovita. A koliko to može biti učinkovito pokazao je otac koji je ovdje smješten kao pratnja jedanaestogodišnjem sinu. Dječak, koji je u svom svijetu sa slušalicama u ušima i telefonom u ruci, vezan je za tri litre kisika.

– Sad je super. Prijee neku noć sam mislio da mu se crno piše. Ništa nisu mogli učiniti da mu smanje temperaturu, nije prestao kašljati i nije mogao disati. Kad to preživimo, sve će biti lako. Iskreno da vam kažem, nisam mislio da bi nam korona mogla učiniti sve dok nam se ovo nije dogodilo – kaže otac iz Beograda, čija se supruga razboljela, a on je cijepljen i još uvijek je negativan, pa kaže sa osmijehom:

– Ako odavdje izađem negativan, preskočio sam posljednju razinu igre. Zahvaljujući cjepivu.

Na drugom kraju istog kata ove zgrade,nalazi se još jedan tata sa svojim sinčićem. Klinac također ima 11 godina, vezan je za kisik i telefon, i majci je pozlilo, samo su iz Novog Pazara. U “Mišović” je stigao s visokom temperaturom koja nikako nije padala. Sad je puno, puno bolje.

Najmlađi pacijent ima samo 20 dana. Majka Marina Lekić s Novog Beograda govori nam da je mlađa kći iz vrtića virus donijela svom bratu.

– Imala je malu temperaturu i kašalj, nismo ni sumnjali da je korona, sve dok ni on nije dobio temperaturu. Nakon tri dana u bolnici temperatura je pala, sada je dobro – kaže Marina dok tuče svog ljubimca pored kreveta.

Tu je i Gordana Pekarić iz Obrenovca, sa sinom. Korona u njihovoj kući započela je od muža.

– Nakon šest dana očekujemo popuštanje. Dva mjeseca puna u četvrtak, nadam se da neće biti ovdje – kaže Gordana koja, kao i njezin suprug, nije cijepljena, iako je trudna:

– Ipak, dobro smo prošli kroz koronu, starijem sinu još uvijek ništa ne nedostaje. No nakon ovoga ćemo se definitivno cijepiti.

Tinejdžeri na katu. Bilo je gusto u osmom razredu iz Jagodine, a sada je objesila medicinsku kapu preko boce s kisikom. Lakše se diše.

– Upala pluća, stvarno sam se uplašila. A sada mi je puno, puno bolje – smiješi se djevojka.

Sugrađanin joj je od 17. godine u drugu sobu slao cimericu iz Beograda. Vreće su pakirane.

– Došao je čim se zarazio i, evo, sedmog dana otišao je kući. I ja sam ovdje sedam dana, ali ne znam kad ću doći kući. Dok su me vodili od liječnika do liječnika u Jagodini, razvila se obostrana upala – kaže Jagodinac.

Previous articleNajviši američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat
Next articlePrijateljska utakmica: Rijeka – Maksimir 5:2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here