Home Vijesti Najviši američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti...

Najviši američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat

393
0

Najviši američki general tajno je dva puta nazvao kineskog kolegu posljednjih mjeseci mandata Donalda Trumpa. Razlog je bio njegova zabrinutost da bi američki predsjednik mogao potaknuti rat s Kinom jer je na vidiku bio njegov gubitak izbora.

Američki general Mark Milley, načelnik Združnog stožera američke vojske, nazvao je generala Lija Zuochenga iz Narodnooslobodilačke vojske 30. listopada 2020. godine, četiri dana prije predsjedničkih izbora te ponovno 8. siječnja, dva dana nakon što su Trumpovi pristaše poveli napad na američki Kapitol, izvijestio je The Washington Post.

U pozivima je pokušavao uvjeriti Lija da je SAD stabilan te da neće napasti. A ako i bude napada, da će svoga kolegu izvijestiti prije vremena, piše u izvješću.

Izvješće se temelji na knjizi “Peril” koju su napisali novinari Bob Woodward i Robert Costa, koja se oslanja na intervjue s 200 izvora i koja će biti objavljena sljedeći tjedan.

Milleyev ured odbio je komentirati. Trumpove predstavnike nije bilo moguće kontaktirati.

Trump je imenovao Milleyja na najvišu vojnu dužnost 2018. godine. ,No počeo ga je kritizirati, kao što je to činio s mnogim svojim podređenim nakon što je izgubio izbore od Joea Bidena u studenom te napustio Bijelu kuću 20. siječnja.

Milley je bio motiviran da kontaktira Peking drugi puta i nakon poziva predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je pitala generala koje mjere zaštite su na snazi da spriječe “nestabilnog predsjednika” od pokretanja nuklearnog napada.

“Lud je. Znaš da je lud”, rekla je Pelosi Milleyju u pozivu.

Prema navedenom prijepisu poziva, general je odgovorio, “Slažem se s vama u svemu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here