Home Vijesti Nakon malo toplog vremena, stižu nove kiše i zahlađenje

Nakon malo toplog vremena, stižu nove kiše i zahlađenje

1058
0

Nakon kraćeg razdoblja stabilnog vremena s više sunca i temperaturama iznad 20°C, kakve se očekuju do kraja tjedna, u Hrvatsku bi u prvim danima sljedećeg tjedna, osobito u utorak i srijedu, sa sjeverozapada nad Jadran i naše krajeve mogla stići nova ciklona s obilnijim kišama i zahlađenjem, a u višem gorju možda čak bude i snijega, kažu u DHMZ-u.

Dežurna sinoptičarka za Index.hr je objasnila da su za sada oprezni s puštanjem takvih najava u javnost jer njihova vjerojatnost nije visoka.

“Prema modelima koje imamo, to bi se moglo događati u srijedu, što znači na kraju sedmodnevnog razdoblja, kada prognoze postaju nesigurne”, rekla je.

Najhladnije sa srijede na četvrtak

Snijega bi, kaže, eventualno moglo biti u višem gorju, no ipak je vjerojatnije da će pasti samo u Alpama. S ciklonom, koja nije jasno formirana, u naše bi krajeve u srijedu mogle ponovno doći obilnije kiše, a s oblacima i oborinama i hladnije vrijeme. Napominje da su se posljednjih godina mijenjali načini na koje do nas pritječe vlažan zrak sa zapada pa više ni tzv. genovske ciklone nemaju iste karakteristike kakve su imale nekad.

Ovakvo hladno vrijeme, ističe, nije uobičajeno za kraj svibnja i češće je u prvoj polovici mjeseca za vrijeme tzv. Ledenih svetaca.

“Naprotiv, krajem svibnja posljednjih smo godina navikli na prve toplinske valove. No kako za sada stvari stoje, njih nema na vidiku”, tumači.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here