Home Biznis Napuštena Venecija razmišlja o budućnosti nakon Covid-19 bez hordi turista

Napuštena Venecija razmišlja o budućnosti nakon Covid-19 bez hordi turista

1914
0

Nekoliko dana prije ukidanje ograničenja u većem dijelu Italije nakon zatvaranja od 10. ožujka, ulice Venecije počinju ponovno živjeti.
Ovdje još nema turista. Umjesto toga, buku uzrokuju usisavači i pripremanje trgovina za svečano otvaranje 18. svibnja.
Ipak, dok se vlasnici trgovina pripremaju za postkarantensku Veneciju, svi si u ovom napuštenom turističkom gradu postavljaju isto pitanje: za koga se otvaraju?
Svake godine čak 30 milijuna turista iz cijelog svijeta posjećuje na Veneciju, usmjerujući do 2,5 milijardi dolara u lokalno gospodarstvo. Međutim, Matteo Secchi, šef turističke skupine Venessia, kaže da je Venecija oduvijek privlačila daleko više međunarodnih turista nego domaćih.
“Kada se grad ponovno otvori sljedeći tjedan, i dalje će izgledati kao danas”, izjavio je za CNN u jezivo praznoj Veneciji ovog tjedna. “Turisti se zapravo neće početi vraćati sve dok se granice ponovo ne otvore i ne dopuste međunarodna putovanja.”
Ne žele svi da se stvari vrate uobičajenom poslu.
Jane da Mosto, predvodi neprofitnu skupinu We Are Here Venice, koja se borila dovesti kreatore politika koji razumiju prednosti održivog turizma. Pokrenuli su kampanju za zadržavanje ogromnih brodova za krstarenje izvan povijesne luke i proučavali mogućnosti za sprječavanje poplava koje je grad izdržao prošle jeseni.
Ona vidi pandemiju kao prekretnicu grada i predviđa novu Veneciju koja će se pojaviti u svijetu post-pandemije.
“Nova Venecija o kojoj sanjam nakon ovakva je kakva je sada, samo s više stanovnika”, rekla je za CNN u intervjuu u Veneciji. “Problem Venecije nije nedostatak turista nego nedostatak stalnih stanovnika. S više stanovnika grad će više odražavati venecijansku kulturu i prekrasan način života koji ovaj izvanredni grad nudi. Budući posjetitelji grada moći će u Veneciji više uživati.

Na mnogo načina, Venecija je u posljednje vrijeme postala žrtvom vlastite popularnosti. Od masovnog turizma hranjenog popularnošću i pristupačnošću brodova za krstarenje i jeftinim zračnim putovanjima, te stalnim padom lokalnog stanovništva koje je bježalo od rekordnih invazija turista.
Stanovništvo Venecije smanjilo se sa 175.000 nakon Drugog svjetskog rata na nešto više od 52.000 danas.
Secchijeva skupina čak je pomogla organizirati pogreb za Veneciju 2009. godine, kada je broj stanovnika pao ispod 60.000. Stvari su se od tada samo pogoršale.
“Virus pokazuje koliko je turizam masakrirao stanovništvo”, kaže Secchi, koji također radi u ugostiteljstvu. “Kad se grad zaključao i ovdje su ostali samo Mlečani, mogli ste vidjeti koliko nas je zapravo malo.”
Prošlog ljeta ta je unutarnja borba s masovnim turizmom došla do izražaja kada je vlada, zabrinuta zbog ekoloških učinaka masovnog turizma na gradske kanale, zaprijetila da će kruzerima zabraniti ulazak u povijesnu luku pored Trga Svetog Marka.
Bio je to težak izbor za Mlečane, s obzirom da takvi brodovi osiguravaju posao tisućama ljudi tisuće ljudi. Plan je na kraju stavljen van snage kada je vlada pala u kolovozu, ali pred grad je stavljen težak izbor: nastaviti s planom ili riskirati da se grad u potpunosti uništi.
Tada je 25. veljače Covid-19 učinio ono što Mlečani nisu mogli: zaustavio je sve.
Kako je širenje virusa regiju Veneto pretvorilo u jedno od žarišta, godišnje karnevalsko slavlje otkazano je po prvi put do sada.
“Šok otkazivanja Karnevala stvarno je sve probudio”, kaže Secchi. “Bilo je to poput izmicanja tepiha pod nogama.”

Mnogi danas u Veneciji vide pandemiju kao šansu da učine upravo ono što gradska uprava nije uspjela provesti u prošlosti. Preispitati masovni turizam i pokušati stvoriti novu vrstu održivog turizma za ovaj krhki grad.
Melissa Conn, direktorica venecijanskog ureda Save Venice, američke skupine za kulturnu baštinu koja radi na očuvanju ogromne gradske kulturne baštine kroz donacije za zaštitu, pandemiju doživljava kao prekretnicu. “Koristimo ovaj put na pozitivan način”, rekla je ona za CNN u Veneciji.
Oni pokreću između 30 i 40 hitnih projekata pomoći nakon što je Venecija pretrpjela povijesne poplave prošle godine. Grupa obično mora raditi oko turista, ali u njihovoj odsutnosti, mogli su raditi manje ometano.

“Ono što će uslijediti bit će sporiji turizam, a ne masovni turizam”, kaže Conn. “Uvjereni smo da ga možemo obnoviti, i ponovno razmisliti o Veneciji, koncentrirajući se na pomoć gradu.”
Conn zna da će povlačenje toćke na vrstu masovnog turizma, kakav je Venecija doživjela posljednjih godina, dovesti do zatvaranja nekih poduzeća.
“Trebat ćemo preispitati Veneciju, kako bismo je podigli na višu razinu.”
Ali ona ne govori samo o dizajnerskim trgovinama i luksuznim proizvodima. “Ne želimo da to postane Monte Carlo”, kaže ona. “Moramo se usredotočiti na marku Made in Venice, promovirati lokalne zanatlije, vratiti takvu Veneciju i ponuditi bolji kvalitet života ljudima koji ovdje žive i koji ih posjećuju.”
Ona također vidi priliku u vakuumu stvorenom odsustvom masovnog turizma zbog zabrana putovanja pokrenutog pandemijom kako bi se privukli akademske programe u grad.
Ona predviđa turističke apartmane u kojima se nalaze studenti unoseći novu energiju u grad. “Osjećamo više nego ikad da je ovo taj trenutak”, kaže Conn. “Spašavanje Venecije vrlo je posebna misija, ali trenutno smo na korak od toga.”

Što se sljedeće dogodi u Veneciji, presudno je za njezinu budućnost. Uostalom, ovaj se grad je narasto iz pandemije u prošlosti. Sama riječ karantena nastala je iz gradskog odgovora na Crnu smrt prije više od 700 godina, kada je grad bio moćno trgovačko središte koje je dovodilo trgovce iz cijelog svijeta.
Kada ga je kuga pogodila, odlučili su da je jedini način zaštite grada izoliranje brodova u dolasku na 40 dana – ‘quaranta giorni’ koja je postala poznata kao ‘karantena’.
Što će se sljedeće dogoditi u Veneciji, u rukama je Mlečana, možda prvi put u više stoljeća.
Mattia Berto, koji vodi kazališnu družinu u Veneciji, vjeruje da grad može pronaći pravu ravnotežu.
“Venecija je na mnogo načina bila savršena ljubavnica, spremna dati svima ono što želite bez traženja bilo kakve obveze za budućnost”, rekao je za CNN.
“Ali vrijeme je da razmislimo o tome što Venecija može biti. Vrijeme je da konačno riješimo ovaj sukob između dvije Venecije, one za turiste i one za Mlečane. Vrijeme je da se konačno posvetimo našoj budućnosti.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here