Home Vijesti Nastavak borbe za riječke simbole: Trobojnica postaje gradska svečana zastava?

Nastavak borbe za riječke simbole: Trobojnica postaje gradska svečana zastava?

1536
0

Klub Liste za Rijeku je u E-konzultacije uputio nacrt Dopune odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke kojom bi se u Rijeci uz službenu uvela i svečana zastava.

Svečana zastava Grada trebala bi postati zastava koja je na prijedlog Gradskog vijeća od 19. veljače 1870. godine odobrena 18. studenoga iste godine: ‘Zastava je trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zlatnožute boje i ultramarina. Zastava je omjera dužine i širine 2:1, a na sredini zastave, na sjecištu dijagonala, nalazi se povijesni grb Grada kako slijedi: u crvenom ovalnom štitu desnom nogom stojeći na stijeni dvoglavi crni orao uzdignutih krila obiju glava gledajući u lijevo sa zlatnim kljunovima i nogama i crvenim jezicima, lijevom nogom drži vrč prirodne boje iz kojeg se obilno izlijeva voda koja se razlijeva oko stijene. Iznad orla je austrijska carska i hrvatska kraljevska kruna s dvjema plavim vrpcama koje vise vodoravno iz nje. Ispod štita je vrpca s natpisom “INDEFICIENTER” (nepresušan)’.

Kao što je poznato, Gradsko vijeće je još 1998. po prvi puta izglasalo takvu zastavu kao službenu, a onda ponovno 2016. godine. Ministarstvo uprave je oba puta poništavalo takve odluke, a u ovom trenutku i dalje traje postupak koji je pokrenulo Gradsko vijeće Grada Rijeke 14. srpnja 2016. godine. Ministarstvo uprave je rješenjem 7. lipnja 2018. godine odbilo zahtjev Grada Rijeke za povratkom povijesne trobojnice kao službene zastave. Upravni sud u Rijeci poništio je ovu Odluku Ministarstva uprave te je Ministarstvo u ponovljenom postupku od Grada Rijeke zatražilo novo usklađivanje Odluke iz 2016. s Pravilnikom o postupku odobrenja grba i zastave i Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

S obzirom na ovakav razvoj događaja, Klub Liste za Rijeku predlaže da se u međuvremenu u Gradskom vijeću izglasa svečana zastava koja ne bi bila u statusu službene ali za koju nije potrebno odobrenje ministarstva. Prema dostupnim podacima predlagatelja, trenutno oko 42% jedinica lokalne samouprave u RH ima neku vrstu svečane zastave. U lokalnoj legislativi ove se zastave nazivaju svečane ili počasne zastave. U nekim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave kao svečane zastave koriste se povijesne zastave (npr. Varaždinska županija), a neki gradovi usvojili su svečanu zastavu kao inačicu one službene, ali u njoj umjesto službenog “modernog” grba, koriste svoj povijesni grb u izvornom oblikovanju (npr. Ilok i Ravna Gora).

Budući da izgled svečane zastave nije nužno usklađivati s Pravilnikom o postupku odobrenja grba i zastave, najnoviji prijedlog je identičan s originalom iz 1870. te je u njemu ostavljena kruna i natpis indeficienter.

Sukladno nacrtu ove odluke, svečana zastava Grada bila bi stalno istaknuta na stendarcu na Trgu riječke rezolucije, u gradskoj vijećnici i u Uredu Gradonačelnika. Također, svečana zastava mogla bi se isticati u dane blagdana Republike Hrvatske i u dane koje Grad svečano obilježava na lokacijama koje odredi Gradonačelnik.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 11. ožujka nakon čega će prijedlog na odlučivanje biti upućen u Gradsko vijeće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here