Home Mozaik “Ne znam kako svojoj 30-godišnjoj kćeri reći da joj je brat zapravo...

“Ne znam kako svojoj 30-godišnjoj kćeri reći da joj je brat zapravo otac, tata djed, a nećak polubrat”

676
0

Život nas često stavlja pred komplicirane izbore, ali kada i drugi ljudi na kraju budu uključeni u njihovu odluku, dobro je preuzeti odgovornost i učiniti što je moguće da izbjegnemo da posljedice padnu na njih.

Naravno, teorija je kao i obično mnogo jednostavnija od prakse. Ponekad nismo odmah spremni otkriti svoje karte i biti iskreni u vezi nečega što smo učinili. U ovom slučaju, mama već trideset godina odgađa iznimno važno otkriće: mora smisliti kako svojoj kćeri reći da joj je stariji brat zapravo biološki otac.

Zvuči kao radnja neke sapunice, ali postoji logično objašnjenje.

Majka je u kolumni “Dragi terapeut” u novinama The Atlantic zatražila pomoć oko svog problema: zapravo nije znala kako priopćiti vijest svojoj sada 30-godišnjoj kćeri, dobro znajući da bi otkriće kod nje moglo izazvati šok od kojeg se  je teško oporaviti.

U poslanom pismu žena – koja je odlučila ostati anonimna – objašnjava kako je moguće da se i sama našla u složenoj situaciji i daje do znanja da to nije tako čudno kao što se čini. Prije negoli što je upoznala sadašnjeg supruga, on je, objašnjava majka, već imao dvoje djece rođene iz prethodne veze, oboje odrasle osobe.

Međutim, želja mladenaca da zasnuju vlastitu obitelj ubrzo je naišla na prepreku: on je bio podvrgnut vazektomiji mnogo godina ranije, nakon rođenja njihovog drugog djeteta.

Kako bi riješili problem, dosjetili su se obratiti banci sperme. No, nakon razmišljanja, umjesto da se oslone na anonimnog i nepoznatog donatora, odlučili su pitati jedno od djece koje je muškarac bio dobio iz prvog braka. Majka priznaje da je smatrala kako je to pravi izbor s obzirom na to da nudi garancije za njezino zdravlje. Osim toga na taj bi način dijete imalo očeve gene.

Odgovor stručnjaka: kako pristupiti razgovoru

Problem je, međutim, što kćer nikada nije obaviještena o ovoj odluci i ne zna da joj je polubrat zapravo biološki otac. Nakon trideset godina njezina majka još uvijek nije uspjela pronaći način da joj priopći tu vijest, a kako je vrijeme prolazilo, postajalo je sve teže.

U pismu žena piše: «Naša kćer sada ima 30 godina. Kako da joj kažem da joj je otac djed, brat otac, sestra tetka, a nećak polubrat? Suprug i ja smo zabrinuti i zbunjeni, ne znamo što da radimo. Zatim, mom mužu je posebno teško jer želi da naša kći zna da će za njega uvijek biti njen otac.”

Odgovor na pismo stigao je od Lori Gottlieb, psihoterapeutkinje. Uglavnom, savjet koji je dala ženi je da svojoj kćeri kaže kako stvari stoje što jednostavnije i jasnije, prije nego uopće pomisli na ispriku. «Dok razmišljate o tome kako iskreno voditi razgovor», piše stručnjak, «imajte na umu da postoje dvije istine koje će vaša kći morati usvojiti u isto vrijeme: osoba koju naziva “bratom” njezin je biološki otac i oni koje ona naziva “roditeljima” lagali su joj 30 godina.”

Naposljetku, Lori je rekla mami da preuzme punu odgovornost za ono što se dogodilo i neka ne traži isprike kako bi opravdala svoje postupke. Nadalje, također će biti potrebno obavijestiti sina (i oca!) da će se istina uskoro otkriti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here