Home Vijesti Nevjerojatni propusti u slučaju najteže otrovanog čovjeka

Nevjerojatni propusti u slučaju najteže otrovanog čovjeka

216
0
Foto: Screenshot RTL

Nakon što su analize bočica priču o trovanjima okrenule u drugom smjeru srušivši tezu o masovnom trovanju, fokus se prebacuje na jedina dva relevantna slučaja – onaj od prošlog vikenda kada je čovjek zadobio kemijsku ozljedu jednjaka nakon što je popio tekućinu koja je trebala biti Romerquelle, ali je zapravo bila jaka lužina, kao i onaj Stanka Lakovića, kojem je u svibnju spaljen jednjak u riječkom restoranu.

Portal Index je jučer došao do saznanja o nevjerojatnim propustima u tom slučaju.

Naime, kako smo doznali, slučaj trovanja iz svibnja počeo se ozbiljno istraživati tek u listopadu. Konkretno postupanje Državnog odvjetništva u tom slučaju započelo je tek nakon što je Laković prije mjesec i pol istupio u medije. Puljanin je ispričao da je njegova supruga odmah nakon incidenta pozvala policiju, no da policija nije odmah izašla na teren.

Prema tvrdnjama iz odgovora koji nam je sinoć poslala, policija je ipak u nekom trenutku nakon događaja postupala, no onda je iz nepoznatih razloga sve stalo.

“Obavještavamo da je ova Policijska uprava nakon provedenih izvida i prikupljenih obavijesti o konkretnom događaju u lipnju ove godine izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Tijekom listopada ove godine od Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci policiji je naloženo provođenje dodatnih izvida vezano za ovaj događaj. O postupanju po naloženom također je izviješteno nadležno državno odvjetništvo.

O istom događaju policija je u listopadu ove godine izvijestila i Državni inspektorat, Područni ured Rijeka radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti”, stoji u odgovoru policije.

Dakle, policija kaže da je “nakon provedenih izvida i prikupljenih obavijesti” o tom događaju, ne navodeći konkretno što je utvrđeno, u lipnju obavijestila DORH. No kažu da joj je DORH tek u listopadu naložio dodatne izvide.

Indexu je potvrđeno i da bočica iz koje je Laković uzeo gutljaj, a nakon čega mu je izgorio jednjak, nikada nije uzeta na analizu. A kako se nije reagiralo na vrijeme, nitko ne zna gdje je ta bočica završila. Ne samo da nije uzet uzorak iz bočice iz koje je pio Laković nego ni iz te serije bočica uopće. DIRH je za slučaj od policije doznao tek 23. listopada, kada je bilo puno prekasno za bilo kakvo ozbiljnije postupanje u ovom slučaju.

“Po zaprimanju informacija sanitarna inspekcija je obavila inspekcijski očevid u ugostiteljskom objektu u kojem se događaj iz svibnja zbio no zbog proteka vremena (više od pet mjeseci) u kojem Državni inspektorat nije imao informaciju o događaju. Očevidom se moglo samo utvrditi, i to iz izjava zaposlenika, o kojoj vrsti pića se radilo (ne i lot odnosno rok trajnosti istih). Također, iz izjava zaposlenika utvrđeno je da je reakcija na konzumaciju bila momentalna”, kažu iz DIRH-a za Index.

Samo pričali sa zaposlenicima koji su im rekli da nitko drugi nije imao zdravstvene probleme
Inspektori su, naime, tek razgovarali za zaposlenicima koji su im rekli o kojoj se vrsti pića radilo, no ne i o kojoj seriji i kojem roku trajanja. Rekli su i da je preostala količina pića popijena te da nitko nije imao tegobe. Međutim, i u novom slučaju iz Rijeke su ostale bočice bile zdravstveno ispravne, za razliku od one koju je popio otrovani čovjek.

“Uzorci suspektne serije nisu zatečeni jer je, također prema izjavama zaposlenika, preostala količina tog pića normalno uslužena drugim gostima i nitko nije imao nikakvih reakcija. Nadzorom se kroz sljedivost utvrdio i dobavljač te hrane”, kažu iz DIRH-a.

Zanimljivo je i to da je Državni inspektorat o tom događaju iz svibnja, o kojem je Laković javno progovorio početkom listopada, iz DORH-a obaviješten tek – ovog ponedjeljka. Iz Općinskog državnog odvjetništva nam nisu dali nikakav odgovor o tome što je dosad utvrđeno, pravdajući se tajnošću izvida.

“Vezano za Vaš upit od 9. studenog 2023. o događaju iz svibnja 2023. u kojem je došlo do ozljeđivanja jedne osobe nakon konzumacije pića u ugostiteljskom objektu, odgovaram Vam da, sukladno odredbi članka 58. stavak 3. točka 2. Zakona o državnom odvjetništvu, spisi državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu do donošenja odluke o prijavi se smatraju tajnima, slijedom čega Vam nismo u mogućnosti dati informacije o do sada utvrđenim činjenicama”, stoji u odgovoru zamjenice općinske državne odvjetnice u Rijeci Indexu.

O Lakovićevom slučaju danas se malo govori premda su u njemu napravljeni nevjerojatni propusti, a riječ je o najtežem slučaju i ozljedama koje će ostaviti trajne posljedice.

Laura Sumić, odvjetnica Stanka Lakovića, za Index je prije nekoliko dana kazala da nema nikakvog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja. Potvrdila je da je Laković u svibnju u riječkom restoranu također popio bočicu Romerquellea, kao i čovjek koji je otrovan za vikend.

O Lakovićevom zdravstvenom stanju jučer je govorio i predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb i bivši ministar Rajko Ostojić.

Kazao je da ga taj slučaj iz svibnja najviše zabrinjava.

“Čim je popio napitak, razvila se klinička slika direktno povezana s pićem, s krvarenjem. Danas je završio na stenozi, suženju jednjaka, svakih tjedan dana se radi proširenje, živ je, ali imat će težak i kompliciran život, kod njega je jednjak jako uzak”, rekao je jučer Ostojić.

Previous article‘Bolest od 100 dana‘ masovno napada djecu u susjedstvu; Stručnjaci: ‘Nemamo pravo objašnjenje‘
Next articleNova snimka ludog kickboksača koji mlati čovjeka: ‘Zašto si slao mojoj ženi poruke’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here