Home Vijesti Nevjerojatno otkriće koje mijenja povijest pandemije korone!

Nevjerojatno otkriće koje mijenja povijest pandemije korone!

558
0

Znanstvenici norveške Sveučilišne bolnice Akershus pronašli su antitijela protiv covida-19 u uzorcima krvi trudnice iz prosinca 2019. godine, čak mjesec dana prije nego što je prvi slučaj otkriven u Europi. “Otkriće mijenja priču o pandemiji koronavirusa”, rekla je Anne Eskild, voditeljica projekta Ahus u izjavi objavljenoj na stranicama bolnice Akershus, piše Ahus.no.

Prvi slučaj covida-19 u Europi otkriven je 27. siječnja 2020. u Francuskoj. Virus je u Norveškoj prvo otkriven 24. veljače 2020. Istraživanjem antitijela u uzorcima krvi, znanstvenici su otkrili prvi pozitivan uzorak u prosincu 2019., u istom mjesecu kad je prvi dokazani slučaj pronađen u Kini.

“To je bilo jako iznenađujuće. Pregledali smo uzorke krvi do prosinca kako bismo bili potpuno sigurni da idemo dovoljno daleko u prošlost, tako da nismo očekivali da ćemo tako rano pronaći pozitivan rezultat”,rekla je Anne Eskild.

Uzorci krvi uzeti su od trudnica u prvom tromjesečju na području sveučilišne bolnice Akershus od prosinca 2019. do prosinca 2020. U sklopu skrbi za trudnoću u Norveškoj uzimaju se uzorci krvi od svih trudnica radi testa na sifilis. Svi uzorci se pohranjuju u svrhu praćenja potencijalnih zaraznih bolesti.

“Vjerojatno postoji nekoliko drugih zemalja koje imaju pristup pohranjenim uzorcima krvi na populacijskoj razini, pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija”, kaže Anne Eskild.

Mjesečno je oko 500 uzoraka testirano na antitijela na virus SARS-CoV-2, a jedan pozitivan rezultat pronađen je iz prosinca 2019., dva iz siječnja 2020. te jedan iz veljače i ožujka.

Od ukupno 6020 pregledanih uzoraka krvi žena u cijelom razdoblju, antitijela su otkrivena kod 98 žena. Mora se uzeti u obzir da se može dogoditi određeni udio lažno pozitivnih rezultata, no znanstvenici zaključuju da nalazi ukazuju da je virus u Norveškoj cirkulirao već 2019. godine.

Nema sustavnih podataka o tome tko su žene koje su imale infekciju i jesu li imale simptome. No, žene koje su imale protutijela prije ožujka 2020. rođene su u Norveškoj, istočnoj Europi, Africi ili na Bliskom istoku.

“Puno je indicija da su zaražene ili u drugim dijelovima svijeta ili preko rođaka koji su bili izvan Norveške”, kaže Eskild, koja vjeruje da nalazi ukazuju na to da se zaraza možda proširila svijetom mnogo ranije nego što smo mislili.

Prvi poznati slučajevi otkriveni su u prosincu 2019. u kineskom gradu Wuhanu. “Naša otkrića mijenjaju povijest epidemije korone kako u Norveškoj tako i u svijetu”, tvrdi Eskild

Previous articleHrvatska već u subotu saznaje suparnike za Svjetsko prvenstvo, ovo je najteži mogući scenarij!
Next articleBraća u Teksasu do smrti prebili očuha jer im je seksualno zlostavljao polusestru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here