Home Mozaik New York Times piše o kući od milijun dolara u Gorskom kotaru

New York Times piše o kući od milijun dolara u Gorskom kotaru

8451
0

Jedna od najljepših kuća u Gorskom Kotaru, i u Hrvatskoj, nedavno je stavljena na prodaju. Oglašena je pod imenom Villa Foresta na poznatoj stranici za prodaju luksuznih nekretnina Sotheby’s, gdje se nudi za 1.170.102 dolara, odnosno 7 i pol milijuna kuna. U međuvremenu se o senzacionalnoj kući u mjestu Hlevci raspisao i čuveni New York Times.

Villa Foresta proteže se na tri etaže, ima tri spavaće sobe, vanjski bazen, vinski podrum i saunu. Kompletna površina kuće je 200 kvadrata, a cijela jedna strana zapravo je golema staklena stijena. Ostatak kuće je od drveta. Kuća za odmor potpuno je dovršena 2019. godine.

NYT kao jednu od posebnosti kuće spominje činjenicu da su za izgradnju korišteni materijali iz Hrvatske. Tako pišu da su primarni materijali sibirski ariš i željezo iz lokalnih izvora. Vlasnik kuće je, naime, htio da ona bude od održivih materija od lokalnih dobavljača. Tako su i namještaj i police izrađivali lokalni obrtnici od masivnog drveta.

Iako je vlasnik za New York Times pričao o kući, htio je ostati anoniman. “Vodio sam se za idejom dugotrajnosti i otpornosti na ekstremne vremenske uvjete, ipak je u Gorskom Kotaru. Svejedno sam uz to želio da bude što prirodnija, sa što manje kemikalija da bi se uklopila u netaknutu prirodu tog područja”.

Prodaje se za 1.170.102 dolara, odnosno za 7,5 milijuna kuna.

Primarni materijali su prirodni, radi se o drvetu i željezu iz lokalnih izvora.
Kuća je, dodaju, uređena u minimalističkom skandinavskom stilu. Može se ući kroz garažu koja vodi do prostora za druženje, saune, kupaonice i vinskog podruma koji je uređen u stilu hrvatskih konobi. “U prizemlju željezni kamin odvaja kuhinju od dnevnog boravka koji ima izlaz na terasu i grijani bazen”, stoji u opisu.

U kuhinji se nalazi stol za desetero ljudi, dok su na prvom katu spavaće sobe. “Na katu su tri spavaće sobe i svaka ima svoju kupaonicu. Ona najveća kroz stakleni zid ima pogled na šumu. U dvorištu su, pak, vanjski kamin, roštilj, otvorena blagovaonica i vrt”, stoji u opisu kuće.

I dok se u članku New York Timesa nabraja što se sve nalazi u blizini (Plitvička jezera, Risnjak, Rijeka…), spominje se i kako je Hrvatska ekspresno u ožujku odgovorila na koronavirus restriktivnim mjerama čime smo epidemiju, kažu, doveli pod kontrolu. No, nisu propustili napisati ni da je turistička sezona ipak pokrenula novi val zaraze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here