Home Mozaik Nikad veći strah od morskih psa vlada svijetom, ali i oni imaju...

Nikad veći strah od morskih psa vlada svijetom, ali i oni imaju neprijatelje: Evo tko njih jede za večeru

537
0
Photo by GEORGE DESIPRIS: https://www.pexels.com/photo/selective-photo-of-gray-shark-726478/

Nenaseljeno otočje Farallon, 45 kilometara udaljeno od obale San Francisca, svjedoči da veliki bijeli morski pas zapravo i nije na vrhu morskog prehrambenog lanca. To je orka. I velika bijela psina to zna.

Naime, 1997. godine biolozi su dokumentirali prirodnu dramu kada je orka ubila i pojela veliku bijelu psinu. Bilo je to iznenađenje za biologe, ali orka zapravo smatra da je jetra velikog bijelog morskog psa izuzetno ukusna, prenosi Inverse.com.

Morski psi odlučili su više ne biti lak plijen ovim morskim grabežljivcima. U travnju ove godine istraživači su otkrili da kada orka počne stizati na Farallonsko otočje, veliki bijeli morski pas odlazi, na duže vrijeme.

Morski psi se naseljavaju oko ovih otoka između rujna i prosinca, kada je njihova sezona lova na mlade morske slonove. Kako bi uhvatili ove neobične “migracije”, istraživači su 27 godina pomno pratili kretanje morskih slonova, orki i morskih pasa oko ovih otoka.

Morski psi ponašaju se prema sljedećem modelu – kada se orka približi na nekoliko kilometara od otoka, veliki bijeli odlazi.

Iako dolazak orki nije baš dobar za morske pse, morski slonovi im se vesele. Naime, u razdobljima kada nema orki, morski psi u prosjeku pojedu 40 slonova. Ali kada orke stupe na scenu, broj pojedenih morskih slonova padne za 62 posto.

I dok su znanstvenici zabrinuti zbog ovih promjena u oceanskom ekosustavu, morski slonovi nisu zabrinuti.

Previous articleVIDEO: Makedonci golčinom iz slobodnjaka uzeli 2 boda Italiji!
Next articleStiže promjena vremena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here